Amatör futbolcularda şiddet ve saldırganlığa yol açan psiko-sosyal nedenlerin araştırılması
Psycho and social factors which causes violance in amateur soccer players
- Tez No: 289026
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MEHMET GÖRAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, Futbol, Amatör, Saldırganlık, Şiddet Sebepleri, Violance, Soccer, Amateur, Aggression, Violance Causes
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Yapılan bu araştırmada, amatör olarak futbol oynayan kişilerde şiddet ve saldırganlığaneden olan sosyo?kültürel ve sosyo?ekonomik nedenler araştırılarak, araştırmada ayrıcaamatör olarak futbol oynayan kişilerde eğitim, yaş ve sporla ilgilenme süresinin saldırganlıklabir ilgisinin olup olmadığı araştırılmıştır.Verilerin toplanmasında anket yöntemi ve değerlendirilmesinde bir dizi istatistikselanaliz kullanılmıştır. Araştırmaya Kütahya ilinde bulunan 12 amatör spor kulübünden toplam188 amatör futbolcu katılmıştır.Futbolcularla yapılan anket sonrasında, farklı yaş grupları için elde edilen şiddet vesaldırganlık değeri arasında anlamlı bir istatistiksel fark yoktur (p>0.05). Bu durumda amatörolarak futbol oynayan kişilerde şiddet ve saldırganlığın yaşla ilişkisi yoktur.Yine anket sonuçlarından elde edilen bir diğer sonuç ise, farklı eğitim gruplarına göreyapılan istatistiksel çalışmada amatör olarak futbol oynayan kişilerin şiddet ve saldırganlıklarıarasında anlamlı bir farklılık yoktur (p>0.05). dolayısı ile amatör olarak futbol oynayankişilerde eğitim düzeyinin sporcuların saldırganlığı üzerinde etkisi yoktur.Araştırmanın son hipotezi olarak seçilen futbol oynama süresinin de sporcularınşiddet ve saldırganlığı üzerinde etkisinin olmadığı görülmüştür (p>0.05). dolayısı ile amatörolarak futbol oynayan kişileri şiddette iten sebepler yaş, eğitim durumu ve futbolla ilgilenmesüresinin dışındaki etmenlerdir.
Özet (Çeviri)
In this research, social-echonomic and social-cultural causes of violance and agression onamateur football players were examined, and also it was examined that if there was any relationbetween players agreeison and violance with thier age, educational background and time for spendingfor football.Survey method was used to collect datas and some statistical methods were used in order toget results. Totally188 amateur players from12 amateur sport teams in Kütahya have joined in theinvestigation.After the survey was applied on the footballer , there is no difference between agression andviolance levels of three different age groups (p>0,05).İn such a case, there is no relation between agewith agression and violance in amateur player groups have been still playing football.And the other result that has been obtained from the results of the survey, there is noexpressive difference between agression and violance levels of the persons who play amateur footballin a statistical action which has been belaboured according to different education groups (p>0,05).This means that, there is no education levels impression on the violance of the sporty among thepersons who have been playing amateur football.As the finally hypothesis of the investigation, it is has been seen that there is no impression ofthe time of playing football upon the agression and the violance of the sporties (p>0,05). Accordingly,the causes , which have been canalizing the persons who play amateur football into the violance , arethe factors which are out of the age, the education position and the time how long is being interested infootball.