14-18 yaş grubu gençlerin vücut yağ yüzdesi, vücut kitle indeksi, fiziksel aktivite ve beslenme alışkanlıklarının araştırılması
Searching of the percentage of body max of teenegers between 14-18, VKİ, physical activity and nutrition habits
- Tez No: 289053
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel Aktivite, Beslenme, Vücut Kompozisyonu, Physical Activity, Nutrition, Body Composition
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada ergenlik dönemindeki gençlerin vücut yağ yüzdeleri, vücut kitle indeksleri, fiziksel aktivite ve beslenme alışkanlıklarının araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla 2009-2010 eğitim ve öğretim yılı bahar döneminde çalışmanın yapılacağı okullara gidilerek çalışmaya katılacak yeterli sayıda gönüllü öğrencinin bulunup bulunmadığı okul idaresi ve beden eğitimi öğretmenlerinin yardımıyla bir ön çalışma neticesinde belirlenmiştir. Çalışmaya düzenli olarak spor yapmayan ve fiziksel olarak her hangi bir engeli bulunmayan gönüllü öğrencilerin katılması sağlanmıştır. Ölçümler Şubat ve Haziran aylarında yapılmıştır. Yapılacak çalışma ile ilgili olarak okul idareleri ayrıntılı olarak bilgilendirilmiştir. Ölçümlerde fiziksel aktivite tespiti için pedometreler, beslenme alışkanlıkları için bilgi formları, vücut yağ yüzdeleri ve VKİ değerleri için bio empedans yöntemi kullanılmıştır. İstatistiksel yöntem olarak öncelikle verilerin normal bir dağılıma sahip olup olmadığını belirlemek için Kolmogorov-Simirnov testi uygulandı. Veriler normal dağılım gösterdiğinden parametrik testler kullanılmıştır. Araştırmamızda bağımlı değişkenlerinin (adım sayısı, kat edilen mesafe, VKİ, vücut yağ yüzdesi ve alınan enrji) karşılaştırılmalarında T Testi, VKİ gruplarına göre karşılaştırmalarında ise One Wey Anova Testi uygulanmıştır (p=0.05). Çalışma sonucunda, deneklerin cinsiyetlerine göre vücut yağ yüzdelerinin arasında anlamlı bir fark olduğu (T;-4,46, P0.05), kilo gruplarına göre kat edilen mesafe ortalamalarının anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı (F; 0,972, p>0.05) ve kilo gruplarına göre alınan enerji ortalamalarının anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı görülmüştür (F; 1,437, p>0.05). Bu çalışmada elde edilen sonuçlar daha önceden yapılmış çalışmaları destekler nitelik taşımaktadır. Cinsiyete göre vücut yağ yüzdelerindeki faklıların ergenlik döneminin özelliği olmasından ve kilo gruplarına göre vücut yağ yüzdelerinin farklılaşmasının yağ yüzdesi ve kiloluluk durumları arasında doğru orantılı bir ilişki olmasından kaynaklanabilir. Farklılaşmanın görülmediği sonuçların ise eğitim kurumunun özelliğinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Eğitim kurumunun etkisinin ortadan kaldırılmasında ikili eğitim yapan kurumlarda benzer çalışmaların yapılması yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the search is the nutrition habits, physical activity, VİK, the percentage of body max of teenegers who are in adolescence period.It is determined whether or not the number of volunteer students who will participate in the work is enough with a preliminary study by the help of the school director and PE teachers who have looked at the schools where the work will be completed in 2009-2010 spring education year. Volunteer students who are not doing sports regulary and who don?t have any disability are provided to participate in the study.Measurements were done in February and June. School managers were informed in detail about the the study. In measurements pedometres for physical activity analysis, information forms for nutrition habits and bio empedans method for body max percentage and VİK value were used. As a statistical method firstly Kolmogorov-Simirnov Test was applied to determine whether or not datas have a normal distirubition. As results did not show a normal delivery, parametrik tests were used. In our search, we used T tests for comparing those.Besides, we used One Wey Anova tests according to the VKI groups. Study results; it is obvious that according to the genders of the participants? percentage of body max, there was an understanable difference . However, there was not an understanable difference among VKI steps average,the distances they have reached so far. But ıt is seen thet there is an unders tandoble difference the counnt et energy the got. At the end of the study, it is observed that there is a significant difference between the % fat (T;-4,46, P0.05), the percentages of the distances they took (F; 0,972, p>0.05) and the percentages of the energy taken daily (F; 1,437, p>0.05) do not diversify significantly in the terms of weight subject groups.The results of the study support the studies that have been done before. It can be the results of direct relationships between the percentage of body max and the group of weight. It is thought that there is not a difference among the results because of the quality of the education instituition.It may be beneficial to do the same studies at instituitions that have double education to disable the effect of education instituition.