Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalına 2000-2010 yılları arasında bağımlılık yapıcı madde kullanımı iddiasıyla adli makamlarca gönderilen olguların irdelenmesi
  1. Tez No: 289146
  2. Yazar: AHMET BÜYÜKÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. ERGİN DÜLGER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Madde kullanımı, Adli Tıp, sosyo-demografik özellikler, Substance use, forensıc medıcıne, socio-demographic characteristics
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Bu çalışmada; Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalına (A.D)'na madde kullanımı iddiasıyla gönderilen vakaların sosyo-demografik özelliklerini ve kullandıkları maddelere ait özellikleri literatür eşliğinde incelemeyi amaçladık.Yöntem: Kliniğimize son on yılda başvuran vakaların dosya ve bilgisayar kayıtları geriye dönük olarak incelendi. Tüm verileri bir formda toplanarak ve SPSS 10.0 programı kullanıldı. Tanımlayıcı analizler, ki-kare ve tek yönlü varyans analizi ile değerlendirildi.Bulgular: 325 madde kullanan olgu saptanmıştır. Bunların çoğunluğu gençtir, yaş ortalaması 27.58 (ss=10.43) yıl, madde kullanmaya başlama yaşı ise 18.80 (ss=8.20) olarak bulunmuş, hastaların %88.3'ü erkek, %11.7'si kadındır, en çok kullandığı maddeler, çoğul madde (%30.8) ve esrardır (%26.4). Uçucu madde kullanımına başlama yaşı belirgin olarak düşük bulunmuştur. İşsizlik %38 gibi yüksek bir orandadır. Eroin kullananlar, yurt dışı doğumlu ve yüksek gelir düzeyine sahipSonuç: Kliniğimiz verilerine göre madde kullanımı gençleri de etkileyen önemli bir sorundur. Konuyla ilgili epidemiyolojik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: İn this study we aimed to investigate the socio-demographic characteristics of the patients and the characteristics oft the drugs that they claimed to use with literature which sent to the the Gaziantep University Department of Forensic Medicine.Method: We examined retrospectively, the patient reports, computer records of the patients who were admitted to forensıc medıcıne in the last decade. All the data were collected and analyzed using descriptive analysis, chi-square and one-way ANOVA.Result: The sample of the study consisted of 325 patients who use substances and were treated in the last decade. The average age of the sample was 27.58 (sd=10.43) andBeginning age to substance use was 18.80 (ss=8.20). Most of the patients were male (88.3%) and 11.7% of the patients were female. Multipl substances (30.8%) and cannabis(26.4%) were the most frequently used substances. The majority of the patients in study were young. Beginning age of inhalant use was significantly young. Un employment rate was high (38%). Patients who use heroin had higher socio economical status and they had emigrated from a foreign country. A higher proportion of inhalan tuserslived inshantyt owns as opposed to properflats.Conclusion: According to Department of forensıc medıcıne?s data, substance use is an important problem that effected young people. Epidemiologic studies are needed.