Ankaferd Blood Stopper'in (ABS) intraabdominal yapışıklıklarını önlemede makroskobik, mikroskobik ve biyokimyasal olarak etkinliğinin araştırılması
The investigation of activity of Ankaferd Blood Stoper?in (ABS preventing intraabdominal adhesion macroscopicly, microscopicly and byochemistry
  1. Tez No: 289147
  2. Yazar: HASAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEHÇET AL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, İlk ve Acil Yardım, General Surgery, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Ankaferd Blood Stopper (ABS), Abdominal Operasyon, Adezyon, Albino Wistar Rat, Serum Fizyolojik, Ankaferd Blood Stopper (ABS), Abdominal Surgery, Adhesion, Albino Wistar Rat, Serum Physiological
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmada amaç abdominal operasyon yapılan sıçanlarda, operasyon sonrası meydana gelebilecek batın içi yapışıklıkları önlemede Ankaferd Blood Stopper'in (ABS) etkinliğini histopatolojik, biyokimyasal ve klinik olarak araştırmaktır.Metod: Çalışmada, yaşları sekiz-on ay arası ve ağırlıkları 300±30 gram olan 40 adet Wistar albino cinsi dişi rat rastgele dört ayrı gruba ayrıldı. Sedasyon için Ketamin HCL (70 mg/kg iM) kullanıldı. Çekum antimezenterik ön yüzü steril spanç ile serozal hemorajik peteşiler oluşuncaya kadar travmatize edildi. Peteşi bölgesine kontrol grubu için serum fizyolojik 1 ml, ikinci gruba 0,5 ml, üçüncü gruba 1 ml ve dördüncü gruba 2 ml Ankaferd Blood Stopper (ABS) püskürtülerek uygulandı. On gün standart sıçan diyeti uygulandı ve onbirinci günde sıçanlar sakrifiye edildi. Makroskobik değerlendirme için `Blauer'in Makroskopik skalası', mikroskobik değerlendirme için `Zühlke Mikroskobik adezyon klasifikasyonu' kullanıldı. Biyokimyasal olarak total antioksidan status (TAS), total oksidan status (TOS) ve oksidan status indeksi (OSI) çalışıldı. İstatistiksel analizler Tukey ve ANOVA testi ile değerlendirildi.Bulgular: Kullanılan ABS miktarı arttıkça, mikroskopik olarak fibroblast ve damarlanmada anlamlı bir artış görüldü (p0,05).Sonuç: Çalışmamızda ABS'nin intraabdominal yapışıklıkları önlemede etkin olmadığı, aksine kullanılan ABS miktarı arttıkça yapışıklıkların arttığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Aim of this study is to investigate the histopatological, biochemical and clinical efficiency of Ankaferd Blood Stopper (ABS) in prevention of possible İntraabdominal adhesions an rats undergoing abdominal surgeryMethot: In this study, 40 female, eight to ten month?s old 300±30 gram Wistar albino rats were randomly divided into four groups. Ketamin HCL (70 mg/kg IM) was used for sedation. Antimezenteric front side of the cecum was travmatized by a strile sponge until serozal hemorrhagic petechiaes appeared. On the petechiaes area, 1ml physiological serum for the control group and 0,5ml Ankaferd Blood Stopper (ABS) to thesecond group, 1ml to the third group and 2ml to the fourth group was sprayed. For ten days Standard rat diet was continued and on the eleventh day rats were sacrified. For macroscopik evaluation `Blauer?s Macroscopik scala?, and for microscopik evaluation `Zühlke Microscopik adhesion classification? was used. Total antioxidan status (TAS), total oxidan status (TOS) ve oxidan status index (OSI) was studied. Statistical analysis was evaluated by Tukey ve ANOVA tests.Findings: As the ABS amount used increased a significant increase of microscopic fibroblast and vascularisation was observed (p0.05).Conclusion: Our study detected that ABS is not efficient on preventing İntraabdominal adhesions, on the contrary it was detected that the more ABS amount used increased, the more adhesions increased.