Tuzlu ve tatlı sulara maruz kalan deliller üzerinde mukayeseye elverişli parmak izi tespit edilip edilemeyeceğinin analizi
Determining whether obtaining comparable fingerprints on evidences that are exposed salty or fresh water compositions
  1. Tez No: 289180
  2. Yazar: ÖZCAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: delil, mukayese, parmak izi, parmak izi tespiti, comparison, evidence, fingerprint, fingerprint detection
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Önemli deliller arasında yer alan parmak izlerinden faydalanmak için olay yerinden elde edilen parmak izlerinin mukayeseye elverişli nitelikte olması, yani parmak izinin kriminal inceleme bakımından kullanılabilir olması gerekmektedir. Bir parmak izinin kullanılabilir olması ise üzerinde bulunduğu yüzey özellikleri, parmak izi oluşum şartları ve çevresel koşullarının etkilerine bağlı olarak değişebilmektedir. Parmak izleri, çevresel faktörlerden genelde olumsuz etkilenen ve çabuk bozulabilir deliller arasındadır.Bu gerçek, özellikle açık mekân olay yerlerinde, parmak izlerinin çevresel etkilerden birisi olan suyun etkilerine karşı ne şekilde davranış gösterdiğinin araştırılması ihtiyacını doğurmuştur. Bu sebeple çalışmamızda, parmak izleri üzerinde suyun etkileri araştırılmıştır. Çalışma ile suya maruz kalan veya belirli süreler su altında kalan parmak izlerinin, başlangıçta mukayeseye elverişli nitelikte olsalar bile, bu niteliklerini kaybedip kaybetmedikleri, kaybediyorlarsa bunun ölçüsünün ne derecede olduğuna dair sonuçlar elde edilmiştir.Sonuç olarak, üzerinde parmak izi bulunan aynı cins yüzeylerin tatlı ve tuzlu sular altında farklı davranışlar gösterdikleri, aynı şartlar altında, yüzey cinslerinin farklılığına bağlı olarak farklı sonuçlar alındığı ve materyallerin su altında kalış sürelerinin artmasıyla, elde edilen mukayeseye elverişli parmak izi sayısının azaldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Determining Whether Obtaining Comparable Fingerprints On Evidences That Are Exposed Salty or Fresh Water CompositionsFingermarks are among the most important evidences for criminal investigations. To derive benefit from fingermarks, the fingermarks collected from crime scene should be comparable and useful for criminal analysis. Usability of a fingermark depends on type of surface, formation of fingermark deposit and enviromental conditions. Generally fingermarks are delicate and effected from enviromental conditions.This reality make it necessary to research beheviour of fingermarks under the effects of water, as water is one of the enviromental conditions especially in open crime scenes. Hence, effects of the water on fingermarks is researched in this study. During the study it is researched that will fingermarks exposed to water or left under water, even if they are comparable in the beginning, remain comparable or not. Also if they lose their quality it is tried to find out in what scale.Results are obtained as discussed below: same type of surfaces behaved differently under normal and salty waters, different conclusions for different types of materials under same conditions and longer underwater periods resulted in more non-comparable fingermarks.