1527 numaralı Ruûs Defteri (1062-1065/1652-1655) tahlil ve metin
Ruus Book number 1527 (1062-1065 / 1652-1655) analysis and text
- Tez No: 725292
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE KARAÇAY TÜRKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ruûs, Ruûs defteri, Ruûs kalemi, Transkripsiyon, Ruûs, Ruûs notebook, Ruûs pen, Transcription
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 272
Özet
Bu çalışmanın konusunu 1527 Numaralı Ruûs defteri (1062-1065/1652-1655)'nin metin, tahlil ve transkripsiyonu oluşturmaktadır. Defter, 1652-1655 yılları arasında saraydaki kişilerin atama, görevden alma ve kişilere yapılan ödemeler ile yeni Müslüman olanlarla ilgili kayıtlar ve muhtelif kararları kapsamaktadır. Defterde çavuşluk, topçuluk, müteferrikalık, silahdârlık, ulufecilik, kapıcılık, sipahilik gibi görevlerde yer alan kişilerin yanı sıra sarayda çalışan aşçı, bostancı, çamaşırcı, kalaycı, fırıncı, helvacı, kilerci, anbarcı, mutfakçı, çaşnigiran, yoğurtçu gibi birçok görevliye de yer verilmiş ve ayrıca emekli olan, ölen, yeni Müslüman olan kişilere ve tüm bu görevlilerin aldıkları ücretlere, tayinlere ve arz sahipleri hakkında bilgilere de yer verilmiştir. Çalışmanın amacı, bilindiği gibi Osmanlı tarih araştırmaları kaynaklarından biri olan Ruûs defterleri, devletin idari, siyasi, ekonomik ve sosyo-kültürel birçok alanın aydınlatılmasında araştırmacılara yardımcı olacak önemli bilgiler sunmaktadır. Bu sebeple defterlere olan ilgi her geçen gün artmaktadır. Ancak yapılan çalışmalar henüz yeterli düzeye ulaşmamıştır. Biz de bu noktada Ruûs defterleriyle ilgili mevcut literatüre katkıda bulunmayı tercih ettik. Bu doğrultuda, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı (BOA), Bâb-ı Âsafî Ruûs Kalemi defterleri (A.RSK.d.) fon koduna kayıtlı olan 1527 Numaralı Ruûs defteri (1062-1065/1652-1655) seçilmiş transkripsiyon ve tahlil çalışması yapılmıştır. Çalışmada betimleme yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the text, analysis and transcription of the Ruûs book numbered 1527 (1062-1065/1652-1655). The notebook covers the appointment, dismissal and payments of the people in the palace between 1652 and 1655, as well as the records and various decisions about the new Muslims. In addition to the people who take part in the duties such as sergeant, gunner, military officer, gunman, keeper, janitor, sipahi and many other officials working in the palace, such as cooks, gardeners, laundresses, tinsmiths, bakers, bakers, helva makers, cellars, warehouse keepers, kitchen workers, çaşnigirans, yogurt makers. In addition, information about retired, deceased, newly converted Muslims and the wages, appointments and suppliers of all these officials are also included. The aim of the study, as it is known, Ruûs notebooks, which are one of the sources of Ottoman historical studies, provide important information to help researchers in illuminating many administrative, political, economic and socio-cultural areas of the state. For this reason, the interest in notebooks is increasing day by day. However, the studies have not reached a sufficient level yet. At this point, we preferred to contribute to the existing literature on the Ruûs notebooks. In this direction, the selected transcription and analysis study of the Ruûs book numbered 1527 (1062-1065/1652- 1655), registered in the fund code of the Presidency of the State Archives of the Republic of Turkey (BOA), Bâb-ı Âsafî Ruûs Kalemi Notebooks (A.RSK.d.) has been made. The descriptive method was used in the study.