Din Yolu dergisinde din ve ahlak eğitimi
Religion and a moral education in the journal of Religion Path
  1. Tez No: 670209
  2. Yazar: TUĞBA BOZKURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEREF GÖKÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din Yolu Dergisi, İsmail Hakkı Baltacıoğlu, Din ve Ahlak Eğitimi, İman, İbadet, Journal of Religion Path, İsmail HakkıBaltacıoğlu, Religion and Moral Education, Faith, Worship
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Din Yolu; eğitimci, yazar, hattat, siyasetçi olduğu kadar iyi bir düşünür ve kayda değer bir bilim adamı olarak kabul edilen İsmail Hakkı Baltacıoğlu tarafından çıkarılmaya başlanan dini ve içtimai bir dergidir. 1943 ile 1950 yılları arasında iki dönem milletvekilliği yapan Baltacıoğlu'nun, emekli olduktan sonra mesai harcadığı basın-yayın organlarından biri olan Din Yolu, 1956-1957 yılları arasında Ankara'da faaliyet gösteren bir dergidir. 15 Mart 1956 tarihinde 1. sayısıyla yayın hayatına atılan derginin, 1 Eylül 1957 tarihindeki 36. sayısı ile yayın faaliyetine son verilmiştir. Derginin ilk yedi sayısında imtiyaz sahibi İsmail Hakkı Baltacıoğlu iken ilerleyen sayılarda bu görev Ragıp Akyavaş ile Rıza Atila tarafından yürütülmüştür. İlk iki sayısı on beş günde bir çıkan derginin, üçüncü ve onuncu sayıları dört haftada bir, on birinci ve on dokuzuncu sayıları üç haftada bir, kalan diğer sayıları ise on beş günde bir yayınlanmaya devam edilmiştir. Din Yolu Dergisi'nde birbirinden farklı konular ele alınmıştır; fakat söz konusu konuların varmak istediği ortak nokta dinin doğru bir şekilde anlaşılması ve öğrenilenlerin hayata aksettirilmesi gerektiği meselesidir. Bu minvalde dergide özellikle“Tefrika Roman, Mevlana'dan Fıkralar, Gençlere Din Bilgisi, Din Yolu'nun Büyük Din Anketi ve Musahabe”gibi sabit başlıklar altında halkı bilgilendirmeye yönelik iman, ibadet, ahlaki değerler vb. konulara ait ciddi malumatlar verilmiştir. Dergide çok geniş bir yazar kadrosunun olduğu da görülmektedir. Ragıp Akyavaş, Neşet Çağatay, Peyami Safa, İhsan Olgun, M. Şekip Tunç ve M. Muhlis Koner gibi isimler Baltacıoğlu'na ilave olarak dergide makaleleri yayımlanan isimler arasındadır. Tarama modelinde betimsel bir çalışma olan bu araştırma, giriş hariç iki bölümden meydana gelmektedir. İlk bölümde öncelikle derginin çıkış amacı, şekil ve içerik özellikleri ile yazar kadrosu hakkında bilgi verilmiş; akabinde İsmail Hakkı Baltacıoğlu'nun hayatı, eserleri ve ilmi kişiliği tanıtılmıştır. Araştırmanın ikinci bölümünde ise öncelikle iman ve ibadet esasları ile ahlaki değerlerden söz edilmiş; devamında topluma yön veren önemli şahsiyetler, önemli gün ve geceler, kıssalar ve din başlıkları ele alınmıştır. Yapılan inceleme neticesinde derginin dini ve ahlaki konular hakkında toplumu bilgilendirmeye çalıştığı, bu faaliyeti icra ederken geniş bir yazar kadrosundan yararlandığı ve içeriğin derginin çıkış amacına göre şekillendiği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Religion Path is a religious and social journal that was started to be published by İsmail Hakkı Baltacıoğlu, who is regarded as an educator, writer, calligrapher, politician, as well as a good thinker and a remarkable scientist. Religion Path, one of the media organs in which Baltacıoğlu, who served as a member of parliament for two terms between 1943 and 1950, spent time after his retirement, is a journal operating in Ankara between 1956-1957. The journal, which started its publication life with the first issue on March 15, 1956, was terminated with the 36th issue on September 1, 1957. While İsmail Hakkı Baltacıoğlu was the grant holder of the first seven issues of the journal, this task was carried out by Ragıp Akyavaş and RızaAtila in the following issues. The first two issues of the journal were published every 15 days, the third and tenth issues were published every month, the eleventh and nineteenth issues were published every three weeks, and the remaining issues continued to be published every 15 days.In the Journal of Religion Path, different topics were discussed; however, the common point that these subjects wanted to reach was that religion should be understood correctly and what had been learned should be reflected in life. In this respect, in the journal, especially under the fixed titles such as“Tefrika Novel, Jokes from Mevlana, Religious Knowledge for the Youth, Great Religion Survey and Conversation of Religion Path”to inform the public about faith, worship, moral values, etc. serious information on the subject was given. It was also seen that the journal had a very large staff of writers. Names such as Ragıp Akyavaş, Neşet Çağatay, Peyami Safa, İhsan Olgun, M. Şekip Tunç and M. Muhlis Koner were among the names whose articles were published in the journal in addition to Baltacıoğlu. This research, which is a descriptive study in the survey model, consists of two parts, excluding the introduction. In the first part, information about the aim of the journal, its shape and content features and the staff of the authors are given; Afterwards, İsmail Hakkı Baltacıoğlu's life, works and scientific personality are introduced. In the second part of the research, first of all, the principles of faith and worship and moral values are mentioned. Later, important personalities that shape the society, important days and nights, stories and religion are discussed. As a result of the examination, it is understood that the journal is trying to inform society about religious and moral issues, that it has benefited from a wide staff of writers while performing this activity, and that the content is shaped according to the purpose of the journal.