Sümerlerin dini tarihi
The history of Sumerian religion
  1. Tez No: 289543
  2. Yazar: ABDULLAH ALTUNCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAMİ KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Mezopotamya, Sümer Dini, Tanrılar Panteonu, Ritüel, Ahlak, Mesopotamia, Sumerian Religion, Pantheon of Gods, Ritual, Moralty
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Sümer dininin, taşıdığı birçok unsur verimlilik, bereket, büyü, nazar, kötülüklerden korunma ve tedavi gibi kültlerle, halk inanışlarıyla, mimari ve sanat alanlarıyla ve zihin tasavvurlarıyla günümüze kadar gelmiştir.Sümer toplumunda tarım, ticaret, seyahat, hukuk, doğum, evlilik, ölüm, cenaze merasimleri, yönetim, savaş, barış, sağlık, hastalık, bilim, astronomi, büyü, insan ilişkileri gibi birçok konu dini inanç ve uygulamalar etrafında şekillenmiştir.Dini inançlar, tabiat ve evrenle sıkı bir ilişki içerisindedir. Diğer taraftan, İnanç, ibadet ve ahlak esasları konularında Sümerlerle Orta Asya Anav medeniyeti arasında büyük bir yakınlık bulunmaktadır. Kullanılan kelimelerden uygulanan ritüellere kadar Sümer dininin bütün unsurlarında Geleneksel Türk dinine ait unsurların etkisi hissedilmektedir.Sümer toplumu, uygarlık alanında ortaya koymuş olduğu yenilikler vasıtasıyla inanç sistemlerinin hızlı bir şekilde yayılmasını sağlamışlardır.
Özet (Çeviri)
Sumerian religion, a multi-factor productivity carries, fertility, magic, evil, such as prevention and treatment of the cultures, folk beliefs, architecture and art and mental activity, has come up today.Sumerian society, agriculture, commerce, travel, law, birth, marriage, death, funeral ceremonies, government, war, peace, health, disease, science, astronomy, magic, such as human relations has been shaped around a variety of subjects, religious beliefs and practices.Religious beliefs are in a tight relationship with nature and the universe.Faith, worship and moral principles Anav civilization in Central Asia between Sumerian has a great affinity. Applied to all aspects of the religion of Sumer to the words used in rituals of the religion of the elements of traditional Turkish influence is felt.Sumerian society, civilization, through innovations in the field have revealed that the spread of belief systems have provided a fast way.