John Keats'in ölüm karşısındaki tutumları ve ölümlülük fikriyle başa çıkma yolları
John Keats?s attitudes towards death and how he copes with the idea of mortality
  1. Tez No: 289542
  2. Yazar: ABDULKADİR HAMARAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULHALİM AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: John Keats, Ölüm, Ölümsüzlük, Ölüme Karşı Tutumlar, Ölümle Başa Çıkma Yolları, John Keats, Death, Immortality, Attitudes Towards Death, Ways of Coping With Death
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu tezde, İngiliz edebiyatının Romantik dönemininin en büyük şairlerinden olan John Keats'in(1795-1821) eserlerinde ölüme karşı takındığı tavrı ve ölüm gerçeğiyle başa çıkabilmek için benimsediği stratejiler ele alınacaktır. Keats ölümle çok erken yaşlarda tanışmıştır. Babasını bir kaza sonucu, annesi ve kardeşi Tom'u ise veremden kaybetmiştir. Öte yandan, kendisi de verem hastasıdır ve aynı akibetin kendisini de beklediğini bilmektedir. Elbette bütün bunlar çok hassas bir kalbe sahip bir şairi derinden etkilemiş ve bu etki eserlerine de yansımıştır.Çalışmamız başlıca üç bölüme ayrılacaktır. Birinci bölümde kısa bir biyografisi, ölümle olan trajik ilişkisine vurgu yapılarak verilecektir. İkinci bölümde, ölüm karşısındaki tutumu ve son bölümde de ölüm fikriyle başa çıkma yolları üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, John Keats?(1795-1821), one of the greatest literary figures of English literature in the Romantic period attitudes towards death and the ways he copes with it will be dealt with. Keats got to know death at a very early age. His father died as a result of an accident and his mother died of tuberculosis. His brother, Tom, died of the same illness in a later period of his life. Keats himself is suffering from tuberculosis, too. He knows his end will be the same. All these, of course, affected deeply someone with a sensitive heart like Keats and this effect was reflected in his works.The thesis is divided into three parts. In the first part, a brief account of his life will be given, putting the emphasis on his tragic affair with death. His attitudes towards death will be given in the second part and his ways of coping with it in the third part.