En eski Türk şiiri metinlerinin imgebilim ve deyişbilim yöntemleriyle incelenmesi
An alalysis using methods of imagology and phraselogy on ancient Turkish poetry
- Tez No: 289724
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMRAL DEVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: En Eski Türk Şiiri, İmgebilim, Deyişbilim, Budizm, Maniheizm, İslam, Ancient Turkish Poetry, Imagology, Phraselogy, Buddhism, Manichaeism, Islam
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışma En Eski Türk Şiiri olarak adlandırılan dönem içerisinde Budizm, Maniheizm ve İslam muhitlerinde yer alan, eski Uygur ve Karahanlı Türkçeleri ile yazılmış metinlerin İmgebilim ve Deyişbilim çözümleme yöntemleri kullanarak çözümlenmesi üzerinedir.En Eski Türk Şiiri, Türk topluluklarının sistemli olarak şiir metinleri ürettiği ilk dönemdir. VIII. yüzyıl ile XI. yüzyıl arasında ortaya konan bu metinler, şiir türü açısından Türk edebiyatının ele geçmiş ilk örnekleridir. En eski Türk şiiri; şekil, konu yönünden Halk şiirine kaynaklık etmiştir. Kullanılan dil Anadolu sahası Oğuz Türkçesinden farklı olmasına karşın taşıdığı imgeler Halk şiiri ile koşutluk göstermektedir.En Eski Türk Şiiri metinlerinin dinî şiirin ve Halk şiirinin ilk örnekleri olarak kabul edilmesi mümkündür.
Özet (Çeviri)
Master's thesis prepared in this study during the period known as the The Ancient Turkish poetry, Buddhism, Manichaeism and Islam in the districts of the old texts written in Turkish, Uighur and Karahanli analysis focuses on İmagology and Phraseology analysis methods.Ancient Turkish poetry, poetry texts produced by the first period of Turkish communities in a systematic way. Between VIII and XI. centuries set out in these texts, in poetry type of the first examples of Turkish literature. The Ancient Turkish poetry, in terms of shape, and the subject has been the source of folk poetry. The language used, although different from Anatolian Turkish Oghuz area, carries the images shows parallels with folk poetry.Also can be considered, The Ancient Turkish Poetry is a first sample of religional and folk poetry.