Sporda sponsorluk ve Türk Hava Yolları üzerine bir uygulama
Sports sponsorship and an application for Turkish Airlines
- Tez No: 289813
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLBERK GÜLTEKİN SALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor Sponsorluğunun Tanımı, Spor Sponsorluğunun Tarihçesi, Spor Sponsorluğunun Gelişimi, Definition of sports sponsorship, Geneology of sports sponsorship, development of sports sponsorship
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Sponsorluğun en önemli alanlarından biri de spor sponsorluğudur. Uzmanlar tarafından spor ekonomisi maddi olarak en değerli 7. ekonomi olarak belirlenmiştir. Tezimizde sponsorluğun tanımı, spor ve sponsorluk, spor sponsorluğunun tanımı, spor sponsorluğunun tarihçesi, spor sponsorluğunun gelişimi, spor pazarlamasında spor sponsorluğu, spor sponsorluğunun boyutları ve türleri, spor sponsorluğunun kategorileri, sponsorluğun yapılmasının nedenleri ve Türk Hava Yolları üzerine yapılan bir uygulama ile tezimizi bitirdik. Sponsorluğunun amaçları: En temel amaç, karşılıklı fayda elde etmektir. Firmaların sponsor olmalarındaki amaçlar ise; firma ile ilgili toplumsal farkındalığı arttırmak, hedef pazara daha etkin ulaşabilmek, satın alma kararı verenlerde olumlu bir imaj bırakmak, medya yönetimini etkinleştirebilmek ve satış amaçlarını ve rakamlarını gerçekleştirebilmektir. İlk konumuz olan sponsorluğun tanımından başlarsak ingilizce bir sözcük olan sponsorluk: desteklemek, korumak, kefil olmak anlamlarına geldiği gibi, bir pazarlama kavramı olarak ele alındığı zamanda sponsorluk kavramını en iyi anlatan sözcük; desteklemek, diğer bir tabirle destekleyicilik ya da destekleme faaliyetleridir. Genel olarak spor ve sponsorluk, spor branşında sponsorluk yapma kararı alan şirketlerin bu anlamda yapacakları para, malzeme, satış, pazarlama vb. etkinliklerin planlanması süreci olarak da değerlendirilebilmektedir. Spor sponsorluğunu ise, spor ve sportif etkinliklerle ilişkilendirilmiş sponsorluk olarak tanımlayabiliriz. Spor kavramının ortaya çıkışı M.Ö. 70 M.Ö. 80. yılları arasında yaşamış olan Gaius Clinius Maecenas'ın isminden esinlenerek ortaya çıkan Mesenlik ile beraber önceden ün dışında sadece sanatla ilgili kimseleri korumak amacı güdülürken, zamanla bu kavram karşılıklı yarar ilişkisi haline dönüşmüştür. Yarar beklentisinin taraflar arasındaki ilişkide yer edinmesiyle beraber de sponsorluk kavramı oluşmaya başlamıştır. Spor sponsorluğu kavramının gelişimi ise1930'lu yıllarda ortaya çıkmıştır. Bu yıllarda tanım olarak sponsorluk bir başkası için kefil, teminat tedarik etmek olarak gösterilmiştir. 1950'lerin sonlarında teminat / kefilin yanı sıra bir kimsenin davranışlarına kefil olma ve bir başkasının görevlerinin sorumluluğu bilinci eklenmiştir. 1970'lerde ise bağış, teminat ve güvence gibi günümüzde de sözleşme mantığına yakın bir yaklaşım olarak gündeme gelmektedir.
Özet (Çeviri)
Sport events are the most sponsored events worldwide as the economy driven by sports is the 7th most developed economy in the world. The thesis states the definition of sponsorship, sports, sports sponsorship, the geneology of sports sponsorship and its development as well as the objective of sports sponsorship in sports marketing, which is creating efficiency. The companies design sponsorship projects in order to increase the awareness of the brand, to reach the target market more easily, to create a positive image fort he investors, to manage media and to reach sales targets.In addition, the thesis examines the layout of sports sponsorship, its categories, the purpose to do sponsorship and at the end, Turkish Airlines? sports sponsorhip as an example. Our first subject explains the definition of sports sponsorship which derives from English language: to support, to protect, to guarantee. In marketing, sponsorship is best described by support, in other words by promotiveness and corroboration activities. Generally, sports and sponsorship are evaluated by the process of organisation of events by the sponsor company. Sports sponsorship however is described by sponsorship to sports and sportive activities. The concept of sports emerge with Gaius Clinius Maecenas, who lived from 70-80 A.D. This concept occurred with Mesenlic which before protect the people which interest with art more than their fame and after that this concept was mutually transformed an benefit relationship.This expectation for the benefit between the parties gain a place in the society and created the concept for sponsorship. The development of sports sponsorship starts in 1930?s. In this decade, sponsorship is understood as a guarentee and supply of assurance. In 50?showever, guarentee a person?s behaviour and the consciousness for the person?s actions are added to the concept. In 70?s, sponsorship contains donation, guarantee, supply of assurance and contract.