Türk Hava Yolları küresel sponsorluklarının marka imajına etki algısı: Euroleague örneği
Turkish Airlines global sponsorships's perfection of impact on brand image: Euroleague example
  1. Tez No: 630017
  2. Yazar: IŞIL HAŞLAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLBERK GÜLTEKİN SALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sponsorluk, Spor Sponsorluğu, Türk Hava Yolları, Sponsorship, Sport Sponsorship, Turkish Airlines
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Spor organizasyonları geçmişten günümüze kadar büyük bir ilgiyle takip edilmektedir. Spor kitlesinin yoğun ve coşkulu topluluk olmasından dolayı markalar için spor sektörü önemli kaynak haline geldi. Büyük organizasyonlarda kendi markalarına ait bir iz bırakma yarışına girdiler. Bunu yaptıkları çeşitli sponsorluk faaliyetleri ile elde etmeye çalışıyorlar. Sporda sponsorluk kavramı eski çağlardan günümüze kadar gelen karşılıklı faydaya dayanan bir iş anlaşmasıdır. Sponsorluk bir bağış değildir. Burada iki tarafta belli haklar elde etmek ister. Günümüzde pazarlama kavramının hayatımızda daha çok var olması ile sponsorluk markalar için vazgeçilmez bir hal aldı. Bunun için bireysel sporculara, spor kulüplerine ve spor organizasyonlarına sponsor olarak zihinlerde daha kalıcı hale gelmeye çalıştılar. Artan spor ekonomisi bunun en büyük ispatı oldu. Bu araştırmada Türk Hava Yolları'nın yaptığı küresel sponsorluklar kapsamlı bir şekilde incelenerek Euroleague' e yaptığı sponsorluk ele alınmıştır. Yapılan bu sponsorluk firma, spor kulüpleri ve taraftar gruplarının bakış açısıyla nasıl bir marka algısı, imajı ve katkısı olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Sport organizations from the past to the present are followed with great interest. The sports sector has become an important resource for brands due to the intensity of the sports followers and the enthusiastic community. Many companies are in a race to leave a mark of their own brand in big organizations. They are trying to achieve this through various sponsorship activities. The concept of sponsorship in sports is a business agreement based on mutual benefits from ancient times to the present. Sponsorship is not a donation. Here both sides want to obtain certain rights on both sides. Sponsorship has become indispensable for brands with the existence of more marketing concept today. For this purpose, they are trying to become more permanent in their minds by sponsoring individual athletes, sports clubs and sports organizations. The growing sports economy was the biggest proof of this. In this research, Turkish Airlines' global sponsorships were examined extensively and the sponsorships of Euroleague was discussed. This study revealed its findings from three perspectives of the firm, sports clubs and fan groups where brand perception, image and contributions were discussed.