Anadolu uygarlıklarından Hititler'de arazi biçimlendirme ve kullanım yaklaşımının belirlenmesi amacıyla Boğazköy (Hattuşa) arkeolojik yerleşimi üzerine bir araştırma
A Research on Boğazköy (Hattusas) archeological settlement to detamine land use and land shaping approaches in Hittites which is one of the civilizations of Anatolia
  1. Tez No: 28983
  2. Yazar: ECE GÖKOK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUR SÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Peyzaj Mimarlığı, Archeology, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Hititler, Hitit Uygarlığı, Boğazkale, Hattuşa Arkeolojik Yerleşimi, Arazi Biçimleridirme Çalışmaları, AlaıTKullanım Yaklaşımları ^f^flF^fŞfETf, The Hittites, The Hittite Civilization, Boğazkale, Hatttusas Archeological Settlement, Land Shaping Studies, Land Use Decisions ^r^M^iBwwr
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ANADOLU UYGARLIKLARINDAN HİTİTLER'DE ARAZİ BİÇİMLENDİRME VE KULLANIM YAKLAŞIMININ BELİRLENMESİ AMACIYLA BO?AZKÖY(HATTUŞA) ARKEOLOJİK YERLEŞİMİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA EceGÖKOK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstisüsû Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Nur SÖZEN 1993, Sayfa:134 Jüri: ProiDr. Nur SÖZEN Pro£Dr.Metm BAŞAL Pro£Dr.Mutbul KAYILI Anadolu sahip olduğu doğal değerler nedeniyle tarihin her döneminde çeşitli toplulukları kendine çekmiş ve seçkin uygarlıkların gelişmesine sahne olmuştur. Nereden geldikleri henüz kesinlik kazanmayan Hititler, Anadolu'ya yerleşerek Anadolu'nun önemHuygarlıManndanbirm yaratmışlardır. Devlet yönetimi, toplumsal düzeni, ekonomisi, yazısı, edebiyatı, sanatı, mimarlığı, şehirciliği ve çevre anlayışı ile özgün bir uygarlık olan Hitit uygarlığı, o dönemde uygarlık tarihinin önemli köşe taşlarında Mısır ve Mezopotamya uygarlıkları arasında yer almıştır. Peyzaj planlama ve mimarlığının sadece çevre düzenlemesi anlamına gelmediği ve günümüzde olması gerektiği gibi eski uygarlıklarda da çeşitli kullanımlar için arazinin biçimlendirilmesinin peyzaj planlama ve mimarlığı ile ilgili olduğu ve arazi kullanım ve biçimlendirme çalışmalarının Anadolu tarihinde ne kadar eskilere uzandığım kanıtlamak amacıyla Hitit uygarlığında arazi biçimlendirme çalışmaları ve alan kullanım yaklaşımlanmn araştırılmasına gerek duyulmuştur.u Anadolu'da pek çok Hitit yerleşimi bulunmasına rağmen bu çalışmada araştırma alam olarak Hitit başkenti Hattuşa seçilmiştir. Hattuşa'da arkeolojik yerleşimin doğal ve kültürel özellikleri incelenerek arazi biçimlendirme ve alan kullanım yaklaşımîan belirlenmiştir. Hititler, çeşitli amaçlarla alan kullanımı için uygun alanları seçmişler ve gerekli olan yerlerde doğru arazi biçimlendirme çalışmaları için en doğru çözümleri bulmuşlardır. Günümüzde yerleşimlerde yanlış alan kullanım kararlarının alınması ve hatalı arazi biçimlendirme çalışmalarının yapılması toprak kayması, sel gibi doğal felaketlere ve hava, toprak, su kirliliği gibi çevre soranlarına neden olmaktadır. Bütün bu problemlerin çözümü için tarihte çok önceleri yapılan arazi biçimlendirme çalışmaları ve alan kullanım yaklaşımlarının belirlenerek günümüz koşullarında değerlendirilmesi gerekmektedir. Çeşitli alan kullanımları için doğal ve kültürel faktörler gözönüne alınarak uygun alanların belirlenmesi ve gereken arazi biçimlendirme çalışmalarının yapılması, günümüz toplumlarının özenle üzerinde durması gereken bir konudur. Hitit uygarlığı bu konuda çok ilginç çözümler ve çok yararlı bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ml ABSTRACT Master's Thesis A RESEARCH ON BO?AZKÖY (HATTUSAS) ARCHEOLOGICAL SETTLEMENT TO DETERMINE LAND USE AND LAND SHAPING APPROACHES IN HİTIITES WHICH IS ONE OF THE CIVILIZATIONS OF ANATOLIA EceGÖKOK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor. Prof.Dr.Nur SÖZEN 1993, Page:134 Jury: Pro£Dr.Nur SÖZEN ProfXh-.Metm BASAL ProfJ3r.Mutbul KAYÎLI If a particular geographical location deemed to be called“the cradle of civilizations”in recorded history, then it goes without saying that this location has been a good enough magnitude for numerous distinct human settlements through the historical ages. The place in question here is Anatolia, or as better known by some, the Asia Minor. This study selects and concentrates only on one Anatolian civilization which is the most reputable Hittites. Not known for certain where they first came from, Hittites have created one of the most significant civilizations, among others, in Anatolia. Hittites unique understanding and approach to governmental administration, to societal ordinance, economics, literature, architecture and art in general, town planning and environmental practices, places them together with such cornerstone civilizations as the Ancient Egyptians and Mesopotamians, in history.w Beyond the shadow of a doubt, landscape planning and landscape architecture fields do not involve mere considerations of aesthetics and works of design. These professions also entail analytical and functional decision-making processes towards land use and landshape alternatives in given settings. Hiîîiîes were good performers of such practices. Hattusas the capital settlement, preserves and displays an array of cultural touches of land use and land shaping approaches of the Hittites along with natural elements, in its remaining archeological site. As this study puts forward the traces of some of their considerations filters through as guidelines to lead correct land use and land shaping decisions today. Our observations simply backs up the thesis. Land slides, floods and some other (seemingly) natural disasters and air, soil and water pollutions are all consequences of the application of inadequate and incompetent land use and land shaping decisions to a given land. Avoidance of these undesirable events is a matter of adapting a reliable set of considerations into today's conditions. Despite going back hundreds of years in historical spectrum, the Hittite civilization has achieved this aim and can be a reference to those of us operating in the processes of land use and land shaping decision-making.