Türk iş hukukunda cinsiyet ayrımcılığı
Gender discrimination in labour law
  1. Tez No: 289834
  2. Yazar: ECE BİLİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ CAN TUNCAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İş Kanunu Madde 5, Cinsiyetlerarası Ayrımcılık, Olumlu Ayrımcılık, Labour Law Code Article 5, Discrimination Between Genders, Positive Discrimination
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Cinsiyetlerarası eşitsizlik günümüzde de varlığını sürdüren önemli bir sorundur. Kadına yönelik pek çok önyargı toplumsal hayatta ve çalışma hayatında kadını erkeğin arkasına iterek, cinsler arasında eşitsizliğe sebep olmaktadır. Bu önyargıların başında kadının evinden ve ailesinden sorumlu olması gerektiğine ilişkin inanış gelmektedir. Bu inanışla meslekler cinsiyetlerarasında bölüşülmekte, kız çocukları okula gönderilmemektedir. Adeta bir zincirin halkaları olan tüm bu önyargılar, kadını eve hapsetmektedir.Kadının sırf cinsiyeti sebebiyle ayrımcılığa maruz kalarak mağdur edilmesini engellemeye yönelik pek çok düzenleme bulunmaktadır. Bu düzenlemeler tek başına toplumsal yargıların değiştirilmesini sağlayamasa da, ayrımcılık yasaklarının ihlal edilmesini önlemeleri bakımından önemlidir. Fakat ayrımcılığın önlenerek kandının erkeklerle eşit uygulamalara tabi tutulması var olan eşitsizliklerin ortadan kaldırılması bakımından yeterli değildir. Bu sebeple kadına fırsat eşitliği tanınarak fiili eşitsizliklerin de ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bunun içinde geçici bir süre olumlu ayrımcılık politikalarının uygulanmasına ihtiyaç vardır.4857 Sayılı İş Kanunu madde 5 ile istihdamın her aşamasında cinsiyet ayrımcılığı yasaklanmıştır. Bu düzenlemeyle hem tarafı olduğumuz uluslararası düzenlemelerle hem de Avrupa Birliği mevzuatıyla uyum sağlanmak istenmiştir. Her ne kadar düzenleme ayrımcılık tazminatına ilişkin üst sınırın varlığı gibi bir takım nedenlerle eleştirilebilecekse de, kadınların çalışma hayatının her aşamasında ayrımcılığa karşı yasa ile korunması önemlidir.
Özet (Çeviri)
Inequality between sexes is an important matter which has sustained to the present. Many prejudices towards women keep them behind compared to men in both social and business life which cause disparity. To begin with the prejudices, it is believed that the women are supposed to be responsible for their homes and families. With this belief, jobs are split among genders and women are prevented to go on with their education. As the rings of a chain, these prejudices imprison the women to their homes.There are many arrangements to protect women against discrimination which occurs just because of their genders. Although social rules are not changed by only these legal arrangements, they are essential in the point of preventing the discrimination rules broken. However, by preventing discrimination and equalizing opportunities for both women and men are still not enough for the removing the inequality. Accordingly, with the positive discrimination policies, implementation of gender equality should be ensuredWith Turkish Labour Law Code (No: 4857) article 5, gender discrimination is prohibited in every area of employment. The aim of this regulation is“becoming”coherent with the international regulations which are ratified by Turkey and European Union Legislation. Although the upper limit of compensation about discrimination can be criticized; this article is so important to protect women against discrimination in every field of employment.