Eğitim programlarında yatırımın geri dönüşünün hesaplanması ilaç sektöründe bir uygulama ?Yıldızlar takımı liderlik gelişim programı?
Calculation of return on investment for training programs a practice from the pharmaceutical sector ?Stars team leadership development program?
- Tez No: 289836
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNÇ BOZBURA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Eğitim Değerlendirme, Eğitim Programları, Eğitim Programlarında Yatırımın Geri Dönüşü, ROI Modeli, Training evaluation, Training programe, ROI
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi ve Kariyer Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma, kurumların ciddi yatırımlar yaparak uyguladıkları eğitim programlarının organizasyona katkısını ortaya koymak üzere, yatırımın geri dönüşünü hesaplamak amacıyla ilaç sektöründe yapılmış bir uygulamayı ortaya koymaktadır. Eğitim programlarının organizasyonların gelişimine ve karlılığına sağladığı katkıyı ölçümlemek üzere Jack Philips'in ROI modeli Bilim İlaç çalışanlarının liderlik gelişimine yönelik hazırlanmış olan ?2009-2010 Yıldızlar Takımı Liderlik Gelişim Programı?nın değerlendirmesinde uygulanmıştır.Çalışmada ROI modeli incelenmiş ve değerlendirme adımlarının Bilim İlaç Yıldızlar Takımı programında nasıl uygulanması gerektiği belirlenmiştir. Ortalama 8 günlük sınıf eğitimi ve 4 -6 gün proje uygulama sürecini kapsayan eğitim programı 52 kişilik deney grubu (yıldızlar takımı) ve aynı profildeki çalışanlardan oluşturulmuş kontrol grubuna uygulanmıştır. Çalışmada sonuçları etkileyebilecek diğer faktörler göz önünde bulundurulmuş ve bu faktörlerden etkilenen 4 yıldız çalışan değerlendirme kapsamı dışında bırakılmıştır.Çalışmanın sonucunda 5 basamaklı değerlendirme yöntemi olarak Phillips'in modelinin tüm aşamaları kullanılmış ve tüm basamakların sonuçlarında pozitif yönde bir gelişmenin olduğu kaydedilmiştir. Çalışmada davranış değişikliği pozitif yönde %16.97 ve performans artışı ortalama %4,29 olarak gözlemlenmiştir. Katılımcıların %67'sini oluşturan satış temsilcilerinin %38 pazar payı gelişimi kaydettikleri ortaya konmuştur. Bu oranlar üzerinden, kontrol gruplarına göre TL farkları alınarak karlılık hesaplanmıştır. Programın toplam maliyeti ve net karlılığın ROI yöntemi ile hesaplanarak programın geri dönüşü % 2830,65 olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to create a practice in the pharmaceuticals sector for calculating return on investment of the training programs used by corporations, which are developed with huge investments. The ROI model of Jack Philips is used for the assessment of the ?2009-2010 Stars Team Leadership Development Program?, which was developed to enhance the leadership progress of Bilim Pharma employees, in order to determine the contribution of the training programs to the development and profitability of organizations.The ROI model is examined in this study and it is determined, how to implement these assessment steps into the Bilim Pharma Stars Team Program. The training program, which consists of an average of eight days of in-class training and 4-6 days project implementation phase, is applied to a test group of 52 people (STARS TEAM) and to a control group with the same profile attributes. Other factors, which might affect the results, are considered in the study and four members of the STARS TEAM, which were affected by these factors, are excluded from the study.At the end of the study, all stages of the Phillips? Model were used as a five-step assessment method and a progress in the positive direction is recorded in the results of all steps. An attitude change in positive direction with %16.97 and an average increase in performance with %4,29 are observed in the study. It is revealed that the sales force, which represent %67 of the participants, has showed an improvement of %38 in market share. Profitability is calculated according to these rates by determining TL differences for each control group. The return of the program is determined as %2830,65 by calculating the total cost and net profitability of the program with the ROI method.