Spor endüstrisinde sponsorluk kavramı ve Türk futbolundaki değişimlerin sponsorluk üzerindeki etkisi: Milli takım örneği
Sponsorship concept in sport industry and the effect of success of football team on the sponsorship: Turkish National Team case
- Tez No: 289837
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. CANER GİRAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Türkiye Futbol Federasyonu, Sponsorluk, Türk Milli Takımı, Football, Turkish Football Association, Sponsorship, Turkish National Football Team
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Genelde spor, özelde de futbol organizasyonları, Dünyada ve ülkemizde giderek artan bir ilgiye neden olmaktadır. ?nsanlar bu tür organizasyonlara katılım ve harcama yapma konusunda istekli davranmaktadırlar. Bu doğrultuda da görsel ve basılı medyadaki ilgili programlar geni? bir kitle tarafından yakından takip edilmektedir. Bu ortamlarda göz önünde olarak kendilerinin ve ürünlerinin tanınırlığını artırmak isteyen firmalar da bu kapsamda sporculara, takımlara ve organizasyonlara ücretli ya da ürün veya hizmeti kar?ılıksız tedarik etme konusunda istekli olmaktadır.Türk Milli Takımı'nın ve Türk kulüp takımlarının uluslararası organizasyonlardaki ba?arıları son yıllarda artmaktadır. Bu ba?arılar, izleyici sayısını artırmakta, artan sayıdaki izleyicilerin takip edecekleri maçların ve programların kendi kanallarından yayınlanmasını isteyen televizyon firmalarının rekabetleri neticesinde Türk Futbol Federasyonu'nun yayın gelirleri de paralel olarak artmaktadır. Artan programların içinde ve artan sayıdaki izleyicinin kar?ısında yer almak için Türk Milli Takımı'na sponsor olmak isteyen firmaların rekabetini artırmakta, dolayısı ile de Türk Futbol Federasyonu'nun sponsorluk gelirlerini de artırmaktadır. Neticede Türk Milli Takımı'nın ba?arılarının artması hem yayın gelirlerinin, hem de sponsorluk gelirlerinin artmasına neden olmu?tur.Bu çalı?mada, Türk Milli Takımının ba?arılarındaki deği?menin, Türkiye Futbol Federasyonu'nun sponsorluk gelirlerine olan etkisi analiz edilmi?tir. Bu kapsamda, yıllara bağlı olarak elde edilmi? olan ba?arılar, sponsorluk gelirleri ve ilgili bilgiler detaylı olarak incelenmi?tir. Netice olarak yapılan ara?tırma ve analiz TFF'nin sponsorluk gelirlerini artırmadaki en önemli faktörün,Türk Milli takımı ve Türk kulüp takımlarının uluslararası organizasyonlarda artan ba?arısı olduğunu; bunlara yardımcı olarak, ülkemizde futbola olan ilginin artmasının da sponsorluk gelirlerin artı?ına katkı sağladığını göstermi?tir.
Özet (Çeviri)
There is a tremendous increase towards following generally the sport activities, and specifically football activities. The people are very willing to follow the organizations as well as spend money in related activities. They follow the football related programs on televisions and read related parts of newspapers. The companies those are ambitious to be visible to as many people as possible via this opportunity will be willing to be sponsors to football players, football teams as well as football organizations. Money transfers as well as free products or service will be available to those mentioned.There is an increase in the success of Turkish Football Team in Europe as well as in the World in the last decade. The success causes people to enjoy the related activities including the games, and the number of game watchers increase accordingly. The television companies then become more ambitious to host the games of Turkish Football Team in their channels, and hence offer more money to get the broadcasting permissions. The broadcast income of the Turkish Football Association then increases. The companies whose are willing to be on the scenes on football related programs then increase, and as their ambitions increase, the sponsorship income on Turkish Football Association increases as well. Consequently, the increase in success of Turkish National Football Team causes increase in both the broadcast income as well as sponsorship income.In this study, the effect of success of Turkish National Football Team and the sponsorship income in Turkish Football Association are analyzed. In this scope, the change in the success within the last decade, as well as the change in the sponsorship income is studied within the same period. Our study has shown that, the success of Turkish National Football Team is the primary factor for the increase in sponsorship income of Turkish Football Association.