Türk Ceza Hukukunda hakaret suçu (5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu madde 125,130)
Turkish crime of criminal defamation law
- Tez No: 289851
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NUHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Tahkir, Şeref, Saygınlık, Suç, Ceza, Defamation, Honour, Respectability, Crime, Penalty
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bireyin toplum içindeki varsayılan saygın kişiliğinin temeli şeref ve itibarıdır. Bireyin manevi varlığının temelini oluşturan bu hak tarihin her evresinde korunarak günümüze gelmiştir. Günümüzde de kişinin şeref ve itibarı hem ulusal hem de uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınmıştır.Ülkemizde de bireyin şeref ve saygınlık hakkı hem Anayasa ve hem de ceza yasaları tarafından koruma altına alınmıştır. Ayrıca söz konusu hak iç hukukumuzun bir parçası haline gelen İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi tarafından koruma altına alınmıştır.Bu bağlamda bireyin şeref hakkının etkili bir şekilde korunabilmesi için diğer yasaların yanı sıra Türk Ceza Kanunu, diğer maddeleri ile birlikte 125.maddesinde ?hakaret? başlığı altından yapılan düzenleme ile kişinin şerefine karşı saldırıları suç saymıştır.Yaptığımız bu çalışmada, hakaret suçunun tanımı, hukuki yapısı, unsurları, tartışılmış ve devamında; 5237 Sayılı TCK ile 765 Sayılı TCK arasındaki farklara mukayeseli olarak bakılmıştır.Suç teorisi ve yapısına bağlı olarak TCK'nun 125. maddesinde düzenlenen `'hakaret''suçu ve TCK'nun130. maddesinde düzenlenen ?ölünün hatırasına hakaret? suçu incelenmiş ve değerlendirilmiştir.Türk Ceza Kanunu'nun 125-131. maddelerinde düzenlenen hakaret suçu ve ölünün hatırasına hakaret suçunun tüm unsurları, mağduru, faili, suçun nitelikli halleri, suç için öngörülen yaptırımların niteliği ve özel haksız tahrik halleri ve hukuka uygunluk sebeplerinin yanı sıra suçun özel görünüş şekilleri ile birlikte soruşturma ve kovuşturma usulleri, tezimizin konusunu oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
The basis of an individual?s respectable personality assumed in the society consists of honour and reputation. As constituting a basis for individual?s spiritual existence that right was protected in every period of history, and has come until today. In our day, the honour and reputation of every individual have been putted under the protection of both national and international conventions as well.In our country every individual?s right of honour and reputation has also been putted under protection by the constitution and penal codes as well. Also being talked about that right has been putted under protection by the European Convention on Human Rights, which became a part of our national law.In this context for providing that individual?s right of honour can be effective protected, besides the other laws, in Turkish Penal Code attacks on individual?s honour has been considered as crime in art.125 with a title `label? together with the other articles.In this study we conducted, the definition of offense of libel, its legal frame and elements have been discussed and following examined the differences between 5237 Numbered TPC and 765 Numbered TPC.Depending upon theory and frame of crime, offense of `libel? which regulated in TPC art.125, and to the memory of deceased directed offense of libel which regulated in TPC art.130 have been examined and evaluated.The subjects of our examination were all facts of offense of libel and directed to the memory of deceased implemented offense of libel which regulated in Turkish Penal Code art. 125-131, victim, offender, and qualified cases of such crime, point of sanctions envisaged for the crime, and special unjust provocation cases, grounds for compliance with laws, besides special appearances of such a crime together with the examining and proceeding procedures.