Etkin depo yönetimi ve lojistik depoların etkin depo stratejileri üzerine bir araştırma
Efficient warehouse management and a study on efficient warehouse strategies of logistic warehouses
  1. Tez No: 289880
  2. Yazar: AYŞEGÜL ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ÇENGEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, depo, depolama, depo yönetimi, etkin depo yönetimi, Logistics, warehouse, warehousing, warehouse management, efficient warehouse management
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Günümüzde lojistik gelişen ve değişen faaliyetleriyle beraber müşteri memnuniyeti sağlamaya yönelik bir hizmet sektörü olarak karşımıza çıkmaktadır. Firmaların rekabetçi pazar koşullarında fark yaratmak ve rakiplerinin önünde yer almak için kullandığı önemli bir strateji haline gelmiştir. Buna, artan ve sürekli farklılık gösteren müşteri beklentilerinin de eklenmesiyle hızlı, doğru, zamanında, eksiksiz ve hatasız ürün teslimatı önem kazanmıştır. Bunu sağlamanın en önemli koşullarından biri de depolardır. Depolamanın bu derece stratejik bir önem arz etmesi ürün bulunabilirliğinde anahtar rol oynamasından kaynaklanmaktadır. Gelişen, değişen, sınırların ortadan kalktığı bir sektörde depoların da gelişmesi kaçınılmazdır. Ürünlerin üst üste gelişigüzel konulması olarak düşünülen depolama artık depo sayılarının da artmasıyla, depo içerisindeki zeminden başlayarak raf sistemlerinin kurulmasına, raf sistemlerine uygun olan ekipmanlar ile profesyonel çalışanlar ile istiflemenin yapıldığı, müşteri siparişlerine uygun olarak da aynı özenle yüklemenin yapılarak müşteriye ulaştırıldığı bir sektör haline gelmiştir. Bu çalışmada, depo yeri seçimi, kurulumu ve bu kurulum kararına bağlı olarak yapılan depo yönetiminin nasıl gerçekleştirildiği ve etkin depo yönetiminin nasıl olacağı, nelerin eksik olduğu ve düzeltilmesi gerektiği üzerine lojistik firmalarının depoları üzerinde araştırma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTNowadays logistics appears with its developing and changing operations as a service sector to meet customer satisfaction. It has become an important strategy that companies use to make difference in the competitive market environment and outperform competitors. Increasing and different requirements of customers have increased the importance of quick, fair, timely, complete and accurate delivery of products. Warehouses are one of the mostimportant requirements to provide this. Warehousing has such an important role as it plays a key role for product availability. In a changing and developing sector where borders are disappearing, it is inevitable for warehouses to develop. Warehousing which was seen as stowing of products at haphazard become a sector by the increase in the number of warehouses where rack systems are installed starting from the surface, stowage is made with the special equipments by the professional staff, loading is made diligently according to customer orders and delivered to customers.In this study, a research is made on logistic companies? warehouses about how warehouse location choice, how warehouse construction and according to this construction decision how warehouse management are made and how efficient warehouse management should be done, what the deficiencies are and what should be improved.