Gazâlî'ye göre itikâdi İslâm mezhepleri
Islamic sects according to Ghazali
  1. Tez No: 289926
  2. Yazar: SELİM KILBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Gazâlî, Mezhep, Ebû Hanîfe, Mu'tezile, Bâtınîlik, Al- Ghazali, Sect, Abu Hanifa, Mutazilah, Batıniyya
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Farklı düşünme ve farklı karar alma insanın tabiatında olan bir özelliktir. Herkes aynı düşünüp aynı şekilde hareket etse yaşamın fazla bir cazibesi kalmazdı. İşte bu farklılıktan mezhepler doğmuştur. Bu tezde Gazâlî'nin mezheplere bakışı incelenmeye çalışılmıştır. Tez bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde mezheplerin ortaya çıkış sebepleri üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde Gazâlî'nin hayatı, eserleri ve yaşadığı çevreden bahsedilmiştir. İkinci bölümde ise, Gazâlî'nin İtikadî İslâm mezheplerini nasıl değerlendirdiği konusu incelenmeye çalışılmıştır.Gazâlî mezhepleri değerlendirirken hamâsetten uzak ilmi çerçevede değerlendirme yapmaya çalışmıştır. Tezimizde ayrıca Gazâlî'nin dışındaki bazı düşünürlerin itikâdi Îslâm mezhepleri hakkındaki görüşlerine yeri geldiğinde kısaca değinilmiştir. Ebû Hanîfe, Fahreddin Râzî, İbn-i Teymiyye bu düşünürlerden bazılarıdır.Ehl-i sünnet kelâmcılarının bir kısmı, ehl-i sünnet dışında gördükleri itikadî İslam mezhepleri hakkında sert ifadeler kullanırken, bir kısmı daha itidalli olmuştur. Gazâlî ikinci gruptaki kelâmcılar arasında değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Thinking in different ways and thinking different decisions are some qualities which exist in the nature of human being. If everyone thought and acted some ways, the life would not have much attraction. Due to these differences sect appeared.We tried to study the Ghazali?s view to the sect histories in this thesis. We have realised in our work that Ghazali tried to make evaluation which is in scientific frame and far heroism from while evaluating sects. While he was again evaluating the sect of his age, he tried hard not to announce them as they had sinned. Because, acording to Ghazali most of mental arguments among sects are issues which belong to details. In our thesis also we mentioned some intellectual?s opinions about Islamic sects, out of Ghazali Abu Hanifa, Fakhr al- Din al- Razi, Ibn Taymiyya are some of them.While some of theologists of Ahli?s - Sunnah were speaking harshly about Islamic sects which are out of Ahli?s - Sunnah, the other ones were more moderate about it.Ghazali can be evaluated in the second theologists group