Mevlüt süleymanlı'nın ceviz kurdu romanı üzerine bir inceleme
An analysis on Mevlüt Süleymanlı's novel 'Cevi̇z Kurdu'
- Tez No: 355948
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYVAZ MORKOÇ, DOÇ. DR. FERHAT KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Azerbaycan Edebiyatı, Mevlüt Süleymanlı, Ceviz Kurdu, Azerbaijani literature, Mevlüt Süleymanlı, Ceviz Kurdu
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çağdaş Türk Dilleri ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 309
Özet
Bu tez Mevlüt Süleymanlı'nın“Ceviz Kurdu”adlı eserini incelemek için yapılmıştır. Mevlüt Süleymanlı 1943 yılında Azerbaycan'da doğmuş, hali hazırda Azerbaycan'ın Bakü şehrinde yaşamaktadır. Yazarın şiirleri, povest tarzında yazdığı kısa ve uzun hikâyelerinin yanında“Göç”,“Ceviz Kurdu”,“Ses”,“Günah Duası”ve“Ermәni Adındaki Hәrflәr”olmak üzere beş adet romanı vardır. Çağdaş Azerbaycan edebiyatının incelenmeye değer bir örneği olması sebebiyle Mevlüt Süleymanlı'nın“Ceviz Kurdu”romanı seçilmiştir. Tezde öncelikle Azerbaycan ve Azerbaycan Edebiyatının tarihi konularında bilgi verilmiş, Mevlüt Süleymanlı'nın hayatı, edebi kişiliği ve eserleri konusuna değinilmiştir. Ceviz Kurdu romanının muhtevası verilmiş, ardından roman; olay örgüsü, zaman, mekân, şahıs kadrosu, dil ve üslup başlıkları altında incelenmiştir. Romanın Azerbaycan Türkçesindeki orijinal şekli tarafımızca Türkiye Türkçesi'ne aktarılmış ve klasik roman inceleme metodu ışığında incelenmeye çalışılmıştır. Böylece Türkiye'de Azerbaycan Edebiyatı hakkında yapılan araştırmalara bir yenisinin daha eklenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis has been prepared for analyzing the novel“Ceviz Kurdu”written by Mevlüt Süleymanlı. Süleymanlı was born in Azerbaijan in 1943 and lives in Baku. In addition to his long and short stories which have been written in povest style, the author has the following five novels:“Göç”,“Ceviz Kurdu”,“Ses”,“Günah Duası”and“Ermәni Adındaki Hәrflәr”. The thesis“Ceviz Kurdu”has been selected as the subject of this study is the belief that Mevlüt Süleymanlı is one of the significant authors of the modern Azerbaijani literature. The thesis presents historical matters on Azerbaijan and Azerbaijani literature, first. Then, it offers information about Mevlüt Süleymanlı, his life, literary characteristics and works. At last, the content of the novel“Ceviz Kurdu”has been introduced and the novel has been analyzed from the following standpoints; sequence of events, time and space, characters, literature and wording. The novel has been translated to Turkish by the authors of this paper and elaborated with the help of previous research, so that another research would be available on Azerbaijani literature.