Türkiye'de emeklilik yatırım fonlarının yönetimi
The management of pension funds in Turkey
  1. Tez No: 289955
  2. Yazar: AYŞE GAMZE ONAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal güvenlik, bireysel emeklilik sistemi, emeklilik yatırım fonları, emeklilik fonları, Social security, Personal pension system, Pension mutual funds, Pension funds
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Sosyal güvenlik sorunu, özellikle son yıllarda hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin başlıca problemi haline gelmiştir. Ülkemizde de sistemin mevcut yapısı ve işleyişi ile ilgili kaygılar olmasına karşın, 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf Sistemi Kanunu ile bu süreç için yeni bir sayfa açılmış oldu. Bireylerin aktif çalışma hayatlarının sonunda, refah düzeylerinin yükseltilmesine destek olacak ve kişilere ek bir gelir sağlamaya yardımcı olacak bu sistem, diğer taraftan da özel emeklilik fonları yarattıgı uzun vadeli fonlarla sermaye piyasalarının gelismesi ve saglıklı çalısmasında aktif rol oynamayı, makro ekonomik gelişmelere ön ayak olarak piyasalarda istikrarın sağlanmasına katkıda bulunmayı amaçlamıştır.Ülkemizde de kamu sosyal güvenlik sisteminin etkin bir şekilde çalışamaması yüzünden yeni bir yapı ihtiyacı ortaya çıkmış ve mevcut sistemin tamamlayıcısı niteliğinde, gönüllülük esasına dayalı olan Bireysel Emeklilik Sistemi yürürlüğe girmiştir. Sistemin verimli işleyebilmesi için, tüm tarafların etkin bir şekilde çalışması gerekmektedir. Kurumsal yatırımcı sayısının artmasıyla birlikte, para ve sermaye piyasalarında yatırım araçları çeşitlenecek ve uzun vadeli fonlarla piyasalar yeni bir boyut kazanacaktır.Genel olarak bakıldığında emeklilik yatırım fonlarının yönetiminde temel olarak iki yönetim ilkesi karşımıza çıkmaktadır. Sermaye piyasalarının değişkenliğine ve sistemin ülkelerdeki uygulanabilirliği değişiklik gösterse, her iki yaklaşımın da amacı ortak olup, bireylerin katkılarının güvenliğinin sağlanması ve katılımcının katkısının emeklilik döneminde istediği seviyeye ulaşmasını sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
The problem of social security has recently become the primary problem of both developed and developing countries. Although there are concerns about the current structure and the operation of the system in Turkey, too, a new page has been opened in this process along with the Personal Pension Savings and Investment System Law numbered 4632. Expected to support the level of welfare of individuals in the end of their active working lives and help individuals provide a side income, this system also aims to play an active part in the development of capital markets through long term funds, with which it creates personal retirement funds, and contribute to the stability of markets by taking initiative in macro-economic developments.A necessity for a new structure has also emerged in Turkey because of the ill operation of the public social security system, and the Personal Pension System has been launched. For the system to work effectively, all parties are required to work actively. Along with the increase in the number of institutional investors, finance instruments will diversify in the money and capital markets and long term funds will bring a new dimension to markets.Considered from a general perspective, two fundamental management principles appear in the management of pension mutual funds. In spite of the instability of capital markets and the variability of the system?s applicability in the country, these two approaches have a common goal which is to provide the security of the contributions of individuals and ensure that these individual contributions will be in a level as required by individuals in the period of retirement.