XIX. yüzyıl sonları ve XX. yüzyıl başlarında Ardeşen nahiyesi
Post graduate thesis abstract subsdrict Ardesen in the late 19th century and early 20th
- Tez No: 290035
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA MURAT ÖNTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Trabzon Vilayeti, Lazistan Sancağı, Atina Kazası, Ardeşen Nahiyesi, The Province Of Trabzon, Sanjak Of Lazistan, The County Of Atina, The County Of Ardesen
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Yüksek lisans tezi olarak Osmanlı Devleti'nin son dönemlerine denk gelen ?XIX. Yüzyıl Sonları ve XX. Yüzyıl Başlarında Ardeşen Nahiyesi? adlı bu çalışmayı, dönemle ilgili basılı eserlerden ve daha çok Osmanlı arşiv belgelerinden yararlanarak yapmaya çalıştık.Ardeşen Nahiyesi'nin tez konusu olarak seçmemizdeki en önemli sebep şimdiye kadar Ardeşen Nahiyesi üzerine yapılan bir araştırmanın mevcut olmayışıdır. Doğu Karadeniz sahili kenarında bulunan bugünkü Ardeşen ilçesinin engebeli arazi yapısına ve dağınık bir yerleşime sahip olması bölgenin idari bakımdan yapılanmasını geciktirmiştir. İncelenen dönemde Ardeşen Nahiyesi ile ilgili her konuda belge bulmak mümkün olmamıştır. Bu sebeple çalışılan alan sınırlandırılarak ve var olan belgeler üzerinden devrin orijinal kaynakları kullanılarak sadece Ardeşen Nahiyesi ve ona bağlı köyler üzerinde durulmuştur. Araştırmanın ana kaynaklarını Başbakanlık Osmanlı Arşiv Belgeleri, Şer'iyye Sicilleri, Vilayet Salnameleri ve diğer arşiv malzemeleri oluşturmuştur.Osmanlı arşiv belgelerine dayanarak yapılan bu tez çalışması ile XIX. yüzyıl sonu ve XX. yüzyılın başlarındaki Ardeşen Nahiyesi'ni değerlendirmek, bu belgeler ışığında nahiyenin XX. yüzyıl başlarındaki durumu hakkında tahliller yapmak ve o döneme ait idari ve sosyal yapıyı inceleyerek bölgenin tarihinin araştırılmasına katkı sağlamak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
We tried to analyze our study that is called Subsdrict Ardesen in the late 19th Century and early 20th Century, by the help of pieces from that Otoman Period and mostly from Otoman archieves.The main reason why Ardesen Subsdistrict was choosen as a research topic is absence of research on Ardesen Subdistrict. It is its rough territory and dispersed settlement with neighboring villages that put off its administrative composition. It is not possible to find every single document about Ardesen District in the period that is examined. That is why the studied field was narrowed down and by using original resouces from that period and document that was already held , the emphasis was put on Ardesen Subdistrict and villages.Otoman Archieve document of Prime Ministry, Şer?iyye registers, County annuals and other archieve documents compose the main resouces of the studyThe purpose of this thesis statement is to evaluate Ardesen Subsdistirict in the late 19th century and early 20th century on the basis of Otoman Archieves and at the light of these archieves to make interpretation about situation of the county in the early 20th century and to contribute the investigation of the past of the distrcit by examining the administrative and social composition of that period.