Tersine lojistik ve atık akümülatörler için tersine lojistik ağ tasarımı uygulaması
Reverse logistics and waste accumulators network design application
- Tez No: 290056
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ERGÜLEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tersine Lojistik, Tersine Lojistik Ağ Tasarımı, Atık Akümülatörler, 0-1 Karma Tamsayılı Doğrusal Programlama, LINGO 13.0, Reverse Logistics, Reverse Logistics Network Design, Waste Lead- Acid Accumulators, 0-1 Mixed Integer Linear Programming, LINGO 13.0
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 263
Özet
Ekonomik, çevresel ve yasal gerekçeler sebebiyle işletmelerin tersine lojistik faaliyetlerine ilgisi artmaktadır. Tersine lojistik faaliyetlerinin işletmelerin maliyetlerini yükseltmemesi ve toplanan atık miktarlarının mümkün olduğunca artırılabilmesi açısından tersine lojistik ağının etkin bir şekilde tasarlanması önem taşımaktadır.Bu çalışmada bir akümülatör üreticisi için T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yürürlüğe konan Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmesini ve yeni akümülatör üretiminde kullanacağı ikincil kurşunu düşük maliyetlerle temin etmesini sağlamak amacıyla tersine lojistik ağ modeli geliştirilmiştir. Bayiler, toplama merkezleri, geri kazanım tesisleri ve akümülatör üretim tesisinden oluşan 4 düzey-3 aşamalı tersine lojistik ağı, 0-1 karma tamsayılı doğrusal programlama problemi haline getirilmiş, LINGO 13.0 Programında çözdürülmüştür.Atık akümülatör toplama maliyetleri, tesislerin kurulum maliyetleri, stoklama maliyetleri, işleme maliyetleri, zararlı atık bertaraf maliyetleri ve taşıma maliyetlerinden oluşan toplam maliyetleri minimize eden optimum çözüme göre 46 aday toplama merkezinden 3'ünün, 12 aday geri dönüşüm merkezinden 2'sinin açılmasına karar verilmiş ve bu tesisler arasında taşınacak miktarlar belirlenmiştir. Oluşturulan iki senaryo ile de modelin tutarlılığı ve parametre değerlerindeki değişimlere karşı uyumu gösterilmiştir. Ayrıca esas model ile senaryoların toplam maliyet değerleri ve toplam taşıma maliyetleri de kıyaslanmıştır.
Özet (Çeviri)
The interest of enterprises in reverse logistics activities increases because of economical, environmental and legal reasons. It is important to design reverse logistic network efficiently, to not to increase enterprise costs and to raise collected amount of waste.In this study, a reverse logistic network model for an accumulator manufacturer is designed to fulfill obligations within the context of Waste Batteries and Accumulators Regulation brought into force by the Ministery of Environment and Forestry of Turkish Republic and to reclaim of secondary lead that will be used for production of new accumulators in low costs. The 4 level-3 stage reverse logistic network that consists of distrubutors, collection centers, recycling facilities and accumulator manufacturing facility is structured as 0-1 mixed integer linear programming problem and it is solved using LINGO 13.0 optimisation software.3 of 46 candidate collection centers, 2 of 12 candidate recycle facilities are decided to open according to the optimum solution that minimize total costs that consists of waste accumulator collection costs, facility foundation costs, inventory costs, recycling costs, disposal costs and transportation costs. The transportation amounts among these facilities are determined. The consistency of model and adaptation of it to parameter changes are pointed by the two different scenarios formed. Additionally the main model and the two scenarios are compared according to their total and transportation costs.