Türkiye Spor Toto 3.liginde mücadele eden bir futbol takımının iç saha ve dış saha maçlarının analiz sonuçlarının karşılaştırılması
The comparison of analysis results of home and away matches of a football team in Spor Toto 3. league
  1. Tez No: 290055
  2. Yazar: MEHMET AKİF BAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERKAN HAZAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Analiz, Futbol, Taktik, Soccer, Tactics, Match Analysis
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Türkiye Spor toto 3.Liginde mücadele eden bir futbol takımının iç saha ve dış sahalarda yaptığı maçların analiz sonuçlarının karşılaştırılması. Yapılan araştırmanın amacı ise belirlenen parametreler doğrultusunda İç sahada ve Dış sahada yapılan maçların bilgisayarlı ortamda maç analizlerinin yapılarak karşılaştırılmasıdır.Türkiye Spor toto 3. Liginde mücadele eden Kırşehirspor ile aynı ligde mücadele eden 17 futbol takımı araştırmaya katılmıştır. İncelediğimiz Kırşehirsporun 17 iç sahasında ve 17 rakip sahada yaptığı toplam 34 maç aynı yöntemler ve aynı parametreler doğrultusunda analiz edilerek kayıt altına alınmıştır. Sony SDI çıkışlı kamera ile 6MHZ band aralığı kullanılarak kaydedilen maç görüntüleri, Skystar USB2 capturing device ile bilgisayara aktarıldı ve E Analiz maç analiz programı kullanılarak, her bir maç ayrı olarak analiz edildi. İstatistiksel olarak baktığımızda parametreler arasında olumlu kısa paslar haricinden anlamlı fark bulunmamıştır. İç sahada ve dış sahada oynanan müsabakalarda olumlu ve olumsuz kısa paslar, uzun paslar, sağ ortalar, sol ortalar, sağ kornerler, sol kornerler, şutlar ve ayrıca top kazanma, top kaybı, atılan gol, yenilen gol, kazanılan faul, yapılan faul, sarı kart, kırmızı kart ve Ofsayt gibi parametreler incelendi. Bu araştırma sonucunda iç sahadaki maçlarda: kısa pas 3684(%51,7),uzun pas uzun pas 306 (%51,6), kornerler 33 ( % 49,1), ortalar 109 (%53), şutlar 67 (%46), atılan gol 22 (%51), yenilen gol 16 (%42,1), top kazanma 416 (%46,9), top kaybı 534 (%49,7), ofsayt 26 (%43,3), kazanılan faul 246 (%50,9), yapılan faul 240 (%52,3), sarı kart 29 (%46) , toplanan puan 25 olarak kırmızı kart 3 (%75) olarak bulunmuştur. Dış sahada ise: kısa pas 4110(%48,3),uzun pas uzun pas 285 (%48,4), kornerler 33 ( % 50,9), ortalar 98 (%47), şutlar 69 (%54), atılan gol 21 (%49), yenilen gol 22 (%57,9), top kazanma 467 (%53,1), top kaybı 424 (%50,3), ofsayt 34 (%56,7), kazanılan faul 233 (%29,1), yapılan faul 216 (%47,7), sarı kart 34 (%54), kırmızı kart 1 (%25) ve toplanan puan olarak bulunmuştur. İç sahada ve dış sahada atılan ve yenilen gol sayısı arasındaki farkın, her iki sahada elde edilen puanları ve gösterilen performansı etkileyen bir durum olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The comparison of analysis results of home and away matches of a football team in Spor Toto 3. league. The aim of this research is to compare and to analyze home and away matches within the determined parameters by using computer systems. This research includes football teams participated Kırşehirspor in Spor Toto 3.League Season and other 17 teams of the same League. The analyzed Kırşehirspor football team?s 17 home and 17 away, total 34, games have been recorded by the same methods and same parameters. Games were captured from TV with SONY SDI camera and then recorded to VHS tapes. These files then transferred to the PC by means of SKYSTAR USB2 Capturing device and analyzed one by one with E-Analyze Computer software. Statistically, there are no logical results except for positive short passes results. At home and away games, positive and negative short passes, long passes, right crosses, left crosses, right corners, left corners, shoots, tackling, ball loses, goals, faults, faults committed, yellow cards, red cards and offside have been analyzed. As the result of this research at home games: the rates are in short passes 2650(%48,3), long passes 453 (%48.4), corner kicks 60 ( % 50.9), crosses 183 (%47), shoots 69 (%54), goals 21 (%49), tackling 467 (%53.1), ball losses 421 (%50.3), offsides 34 (%56.7), faults 224 (%49.1), committed faults 207 (%47,7), yellow cards 34 (%54), red cards 1(%25). At away games the rates are as follows: short passes 2833(%51.7), long passes 483 (%51.6), corners 58 ( % 49,1), crosses 207 (%53), shoots 59 (%46), scored goals 22 (%51), conceding goals 22 (%57,9), tackling 413 (%46,9), ball losses 417 (%49,7), offside26 (%43,3), faults 233 (%50,9), committed faults 227 (%52,3), yellow cards 29 (%46), red cards 3 (%75). As a result of this analysis, the difference between the number of scored goals and conceding goals at both away and home games is a reason of the difference between the points gained and shown performances at both away and home games.