İşkenceden doğan mali sorumluluk kavramı ve kamu görevlilerine rücu hakkı
The concept of financial accountability from the torture and the right of recourse against to public officials
- Tez No: 290068
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSA SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İşkence, Mali Sorumluluk ve Rücu, Torture, Financial Accountability and Recourse
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
İnsan olma değerine bağlı olarak herkes için ve her yerde geçerli olan vücut dokunulmazlığı ile maddi ve manevi varlığının korunması vb., bireyin sırf insan olmasından dolayı sahip olduğu ve vazgeçemeyeceği haklar arasında ilk sıralarda işkence görmeme hakkı yer almaktadır. Özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrasında uluslararası ve ulusal koruma mekanizmaları ile koruma altına alınmasına rağmen halen işkence uygulamaları devam etmektedir. İşkencenin, uygulama amacı ve yöntemlerinin farklı olması nedeniyle genel geçer ve herkes tarafından kabul görmüş kavramsal bir tanımı yapılmamıştır. Gerek uluslararası gerekse ulusal düzenlemelerle yasaklanmasına rağmen işkence eyleminin gerçekleşmesi halinde idarenin, hukuk devletinin bir gereği olarak işkence eylemlerine maruz kalan bireye karşı sorumluluğu bulunmaktadır. Bu sorumluluk Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Danıştay kararlarında da açıkça kabul edilmektedir. İdare bu sorumluluğunu yerine getirdikten sonra kendisini tazminat ödemek zorunda bırakan kamu görevlisine Anayasa ve kanunlarımız gereğince rücu etmek durumundadır. Bu çalışmada işkencenin gerek ulusal gerekse uluslararası düzenlemeler ile yasaklanmış olmasına rağmen meydana gelmesi durumunda, devletin işkence veya kötü muameleye maruz kalan mağdur karşısındaki mali sorumluluğunu ve bu sorumluluğunu yerine getirdikten sonra bu eylemleri gerçekleştiren kamu görevlisine rücu hakkı incelenecektir. İşkence yasağının, emredici pozitif düzenlemelere rağmen ihlal edilmesi durumunda devletin mağdura karşı mali sorumluluğunun kabul edilmesi ve tazminat boyutunda yerine getirilen bu sorumluluğun işkence eylemini gerçekleştiren kamu görevlisinden tahsil edilmesinin işkence ile mücadeleye olumlu katkı sağlayacağı kuşkusuzdur.
Özet (Çeviri)
Depending on the value of being human legitimate for everyone and everywhere the body immunity, the protection of tangible and intangible assets etc., an individual's indispensable rights just because of to be human being accepted as human rights among those one of the top-ranked is not to be tortured takes place. Although protected under international and national protection mechanisms especially after the Second World War, practice of torture applications are still continuing. Because of the difference of the purpose and methods of applications of torture has not been defined as widespread and generally accepted by everyone. Despite the prohibition with both international and national regulations, in case of eventuating of the act of torture, due to the necessity of Constitutional State, the administration has the responsibility against the individual who is subject to torture. This responsibility is clearly accepted in the verdicts of the European Court of Human Rights and the Council of State. Accordance with the Constitution and the laws, after fulfilling this responsibility, the Administration has to recourse against the public official who made the Administration pay compensation. In this study, despite the prohibition with both international and national regulations, in case of eventuating of the act of torture, the financial responsibility of the State against the victim who is tortured or abused and after fulfilling this responsibility the right of the recoursing against the public official who performs these actions will be examined. It is no doubt that, despite the mandatory positive regulations in case of violation of the prohibition of torture, acceptance of the financial responsibility by the State against the victim and charging of the compensation of this responsibility from the public official who carried out the action of torture provides a positive contribution to the fight against torture.