Post otistik iktisat çerçevesinde 2008 Global Ekonomik Krizi ve Türkiye
2008 global economic crisis in the context of post autistic economics and Turkey
  1. Tez No: 290075
  2. Yazar: MEHMET VAHİT EREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDİNÇ TUTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Neo-klasik İktisat, Post Otistik İktisat Hareketi, İktisat Eğitimi, 2008 Global Ekonomik Kriz, Türkiye, Neo-classical Economics, The Post Autistic Economics Movement, Economics Education, The 2008 Global Economic Crisis, Turkey
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Post Otistik İktisat Hareketi, 2000 yılının başlarında Fransa'da önde gelen kurumların birinde öğrenim gören bir grup iktisat öğrencilerinin yayımladığı bir bildiriyle başlamıştır. Harekete göre, egemen öğreti ekonomide ortaya çıkan sorunları çözememekte hatta daha da derinleştirmektedir. Ayrıca iktisat eğitimindeki sorunlar ve kurgusal ekonomik modellerde kullanılan aşırı matematiksel ifadeler, iktisadın gerçek dünyayı algılayamamasına yol açmaktadır.Mevcut iktisat sisteminin toplumun beklentilerini, isteklerini, gereksinmelerini karşılamakta yetersiz kaldığı zamanlarda yöntem ve sistem tartışmaları artmaktadır. Sorgulamanın başlaması yeni bir iktisadi akımın oluşması için zemin hazırlamaktadır. Özellikle son yıllarda egemen iktisat görüşü olan Neo-klasik iktisat kuramına getirilen eleştiriler bu bağlamda önem kazanmaktadır. Son dönemde eleştiriler yoğunlaşarak yaşanan küresel ekonomik krize yol açan temel sebebin Neo-klasik sistemin olduğu yönünde gelişmiştir.2008 global ekonomik krizinin 1929 Büyük Buhran'dan sonra yaşanan en büyük ekonomik kriz olduğu çoğu iktisatçı tarafından dile getirilmektedir. Yaşanan kriz sadece finans krizi değil, finans ve reel sektörü içine alan tam bir ekonomik krizdir. Başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkeler büyük zarar görmüşlerdir. Türkiye ise bankacılık sisteminin 2000 ve 2001 krizlerinden aldığı derslerle güçlendirilmesiyle diğer ülkelere oranla daha az etkilenmiştir.Çalışmanın amacı, son yaşanan 2008 global ekonomik krizini Post Otistik İktisat bakış açısıyla Türkiye değerlendirmesini tartışmaya açmaktır.
Özet (Çeviri)
In early 2000 in France, Post Autistic Economics Movement began with a declaration issued by a group of economics students studying in one of the leading institutions. According to movement, the dominant doctrine couldn?t solve the problems occurring in the economy even further deepens the content of the difficulty. In addition, problems in education of economics and extreme mathematical expressions used in fictional economic models led to the economics could not comprehend the real world.In the course of time, the current economic system remains incapable to meet society?s expectations, demands, and requirements, the system and method debate has been increasing. The start of the questioning is to prepare the ground work for the formation of a new economic trend. Especially in recent years, the dominant view of economic theory, criticism of the neo-classical economics is gaining importance in this context. Recently, the basic reason that led to criticism by focusing the global economic crisis has developed in the direction of the neo-classical system.2008 global economic crisis was by far the biggest one since the great depression in 1929 and this has been mentioned so by many economists. The crisis was not only the financial one, it was a full economic crisis which covered finance and corporate sector. Developed countries especially the United States of America has exposed to the great harm. In contrast, Turkey?s banking system has less affected compared to other countries since Turkey has its own lesson-learned from respectively 2000 and 2001 crises.The aim of this study is to open discussion of last 2008 global crisis to Turkey?s assessment from the view point of Post Autistic Economics.