Van'daki ceviz ağacı (Juglans regia L.) kabuklarında bulunan kolpodit siliyat (Protista:Ciliophora:Colpodea) faunası
Colpodid ciliates (Protista:Ciliophora:Colpodea) fauna from the barks of walnut tree (Juglans regia L.) in Van, Turkey
  1. Tez No: 290210
  2. Yazar: HAVVA ÇINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NACİYE GÜLKIZ ŞENLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Colpoda, Kolpodit siliyat, Ağaç kabuğu siliyatları, Van, Türkiye, Colpoda, Colpodid ciliates, Ciliates from the bark of walnut, Van, Turkey
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma, 2008-2011 yıllarında Van merkez ve çevresindeki ceviz ağacı kabuklarında bulunan kolpodit siliyat türleri üzerine gerçekleştirilmiştir. Toplanan örnekler ?non-flooded Petri dish? yöntemiyle kültüre alınmıştır. Siliyat türleri canlı gözlem ve çeşitli gümüş impregnasyon teknikleri kullanılarak teşhis edildi ve türlerin morfolojik ve morfometrik özellikleri belirlenerek, amaca uygun olanlardan fotomikrograflar alınmış, çeşitli vücut karakterlerine ilişkin çizimler yapılmıştır. Elde edilen bulgular orijinal tanım ve literatürdeki mevcut tanımlarla karşılaştırılarak benzerlik ve farklılıklar tartışılmıştır.Bu çalışmada dört Colpoda türü (Colpoda steinii Maupas, 1883; Colpoda inflata (Stokes, 1884) Kahl, 1931; Colpoda cucullus (Müler, 1773) Gmelin, 1790; Colpoda maupasi Enriques, 1908) belirlendi. Tüm siliyat türleri dünyanın her tarafında, toprak ve ağaç kabuklarında yaygın olarak bulunan türlerdir bununla birlikte türler ülkemizde ceviz ağaçları için ilk kayıttır. Siliyatların genel morfolojisi önceki çalışmalarla uygunluk göstermekle birlikte bazı morfometrik varyasyonların farklı habitatlardan kaynaklandığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The present study was carried out on colpodid ciliates species on barks of walnut trees in centre and province of Van, Turkey, during the years of 2008-2011. Collections were reared with the non-flooded Petri dish method. Species were identified by live observations and various silver impregnation techniques and morphological and morphometrical characteristics were determined. Those which were suitable for study were photographed and drawings related to cell features were made. The obtained data were evaluated and compared to original and other descriptions in literature, and similarities and differences were discussed.In this study, dört Colpoda species (Colpoda steinii Maupas, 1883; Colpoda inflata (Stokes, 1884) Kahl, 1931; Colpoda cucullus (Müler, 1773) Gmelin, 1790; Colpoda maupasi Enriques, 1908) were determined. All ciliate species recorded are common in soil and bark world-wide. However, they were first recorded for walnut trees in Turkey. The general appearance of ciliates are compatible with previous studies. The variations in some morphometrical characteristics were thought come from different habitats.