Mezraa beldesi ve çevresi (Beytüşşebap-Şırnak)'nin florası
The flora of mezraa district and its surroundings (Beytüşşebap-Şırnak)
- Tez No: 290209
- Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFİ BEHÇET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Flora, Mezraa Beldesi, Beytüşşebap, Şırnak, Türkiye, Flora, Mezraa district, Beytüşşebap, Şırnak, Turkey
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu çalışmada; Mezraa Beldesi ve Çevresi (Beytüşşebap - Şırnak)'nin Florası araştırılmıştır. 2009 ? 2010 yılları arasında gerçekleştirilen bu araştırmanın arazi çalışmaları ile 1827 bitki örneği toplanmıştır. Toplanan bu bitki örneklerinin teşhisi sonucu alanda; 57 familya ve 253 cins'e ait 408 tür, 133 alttür ve 70 varyete olmak üzere toplam 611 tür ve türaltı takson tespit edilmiştir. 611 taksonun 3'ü Pteridophyta, 608'i Spermatophyta üyesidir. Spermatophyta üyelerinin hepsi Angiospermae altbölümü üyesidir. Angiospermae üyelerinin 513'ü Dicotyledoneae ve 95'i Monocotyledoneae sınıfına aittir.Allium giganteum Regel, Ferulago angulata (Schlecht.) Boiss. subsp. carduchorum (Boiss. & Hausskn.) Chamberlain ve Bromus danthoniae Trin. subsp. pseudodanthoniae (Drobov) H. Scholz taksonlarının Türkiye'deki yayılışları ilk kez tespit edildi.Belirlenen tür ve türaltı taksonlardan 115 tanesi C9 karesi için yeni kayıttır. Bu çalışmada VANF herbaryumunda örneği bulunmayan 1 cins, 27 tür, 5 alttür ve 3 varyete kazandırılarak herbaryumun takson sayısı artırıldı.Alandan toplam 48 (% 7.85) endemik takson tespit edilmiştir. Endemik ve endemik olmayıp nadir (24 takson) olan taksonların tehlike kategorilerine dağılımları şu şekildedir: 3 takson kritik ?CR?, 3 takson tehlikede ?EN?, 24 takson zarar görebilir ?VU?, 39 takson az endişe verici ?LR? ve 3 takson veri yetersiz ?DD? kategorisine girmektedir.Tür ve türaltı taksonların fitocoğrafik bölgelere göre dağılımı şöyledir; İran-Turan 298 (% 48.77), Avrupa-Sibirya 34 (% 5.56), Öksin 7 (% 1.14), Hirkan-Öksin 4 ( i% 0.65), Akdeniz 22 (% 3.60) ve çok bölgeli veya fitocoğrafik bölgesi bilinmeyenler 246 (% 40.26) dir.İçerdikleri tür ve türaltı takson sayılarına göre alanda en büyük ilk 10 familya sırasıyla; Asteraceae 98 (% 16,03), Fabaceae 60 (% 9,81), Lamiaceae 49 (% 8,01), Poaceae 49 (% 8,01), Brassicaceae 41 (% 6,71), Liliaceae 31 (% 5,07), Apiaceae 31 (% 5,07), Caryophyllaceae 27 (% 4,41), Scrophulariaceae 25 (% 4,09 ) ve Rosaceae 24 (% 3,92 ) taksonla temsil edilmektedir.İçerdikleri takson sayılarına göre alanda en büyük ilk 10 cins sırasıyla; Astragalus 26 (%4,25), Silene 14 (%2,29), Centaurea 12 (%1,96), Ranunculus 11 (%1,80), Veronica 10 (%1,63), Bromus 10 (%1,63) , Salvia 9 (%1,47), Tanacetum 9 (%1,47), Allium 8 (%1,30) ve Nepeta 8 (%1,30) taksonla temsil edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research covers the Flora of Mezraa District and its surroundings (Beytüşşebap-Şırnak). As a result of the field survey carried out between 2009 and 2010, 1827 plant specimens were collected. According to the taxonomical investigation of these materials; 253 genera, 408 species, 133 subspecies and 70 varieties belonging to 57 families were determined. A total of 611 taxa were collected from the area. 3 of total 611 taxa belong to Pteridophyta division and 608 taxa state in Spermatophyta division. All taxa belonging to Spermatophyta division belong to Angiospermae subdivisions. Angiospermae, Dicotyledoneae and Monocotyledoneae include 513 and 95 taxa respectively.Allium giganteum Regel, Ferulago angulata (Schlecht.) Boiss. subsp. carduchorum (Boiss. & Hausskn.) Chamberlain and Bromus danthoniae Trin. subsp. pseudodanthoniae (Drobov) H. Scholz were collected in the study area and recorded as new taxa in Turkey.115 taxa of 611, which were described, are new for the C9 grid square. In this study 1 genera, 27 species, 5 subspecies and 3 varieties which were not availaben in VANF before are contributed to VANF?s specimen number.A total of 48 (7.85 %) endemic species have been determined from the area. The distribution of the endemic and rare taxa (24) according to the Red Data Kategories are as follows: 3 taxa critical ?CR?, 3 taxa in endangered ?EN?, 24 taxa in vulnerable ?VU?, 39 taxa at lower risk ? LR? and 3 taxa in data deficient ?DD?.The phytogeographic distribution of the recorded taxa from the area is as follows: Irano ? Turanian 298 (48.77%), Euro ? Siberian 34 (5.56%), Euxine 7 (1.14%),Hyrcano-Euxine 4 (0.65 %), Mediterranean 22 (3.60%) and phytogeographic region unknown as well as multi-phytogeographic 246 (40.26%).According to their taxa content, the greatest 10 families are ordered as follows: Asteraceae 98 (16,03%), Fabaceae 60 (9,81%), Lamiaceae 49 (8,01%), Poaceae 49 (8,01%), Brassicaceae 41 (6,71%), Liliaceae 31 (5,07%), Apiaceae 31 (5,07%), Caryophyllaceae 27 (4,41%), Scrophulariaceae 25 (4,09 %) and Rosaceae 24 (3,92% ).According to their taxa content, the greatest 10 genera are ordered as follows: Astragalus 26 (4,25%), Silene 14 (2,29%), Centaurea 12 (1,96%), Ranunculus 11 (1,80%), Veronica 10 (1,63%), Bromus 10 (1,63%) , Salvia 9 (1,47%), Tanacetum 9 (1,47%), Allium 8 (1,30%) and Nepeta 8 (1,30%).