Eş-Cohen-Macaulay modüller
Co-Cohen-Macaulay modules
  1. Tez No: 290214
  2. Yazar: İSMET ARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL HAKKI DENİZLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Cohen-Macaulay, eş-Cohen-Macaulay, boyut, Cohen-Macaulay, co-Cohen-Macaulay, dimension
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu tez temelde sekiz bölümden oluşmaktadır. Bu çalışmanın ilk iki bölümü kısa bir giriş ve kaynak bildirişine ayrılmış olup, üçüncü bölümde konuyla alakalı temel tanım ve teoremlere yer verildi. Dördüncü bölümde bir tam yarı-lokal değişmeli Noetherian halkanın bir Artinian modülle İlgisi işlendi. Beşinci bölümde ise Matlis dualitenin bir genelleştirilmesi hakkında bilgi verildi Altıncı bölümde ise Cohen-Macaulay halka ve modüller hakkında genel bilgi verildi. Tezin yedinci bölümü ise eş-Cohen-Macaulay modülleri ile ilgili bilgi içermektedir. Sekizinci bölümünde eş-Cohen-Macaulay özelliğinin karakterizasyonu araştırıldı.
Özet (Çeviri)
This thesis consists essentially of eight chapters. After giving a short introduction and a notification of references as first chapter and second one, in the third chapter essential theorems and definitions related topic have been given. In chapter four, a complete semi-local commutative Noetherian ring related to Artinian module has been studied. In chapter five, a generalization of Matlis duality has been studied. In chapter six, Cohen-Macaulay rings and modules are investigated. In seventh chapter of thesis, the knowledge about co-Cohen Macaulay modules has been given. In chapter eight, characterization of co-Cohen-Macaulay property has been searched.