Shape optimization with the biolgical growth method
Biyolojik büyüme yöntemi ile şekilsel eniyileme
  1. Tez No: 29033
  2. Yazar: A. ALPER GÜNERİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. ERMAN TEKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Şekilsel Eniyileme, Biyolojik Büyüme Yöntemi, Ağırlık Azaltılması, Sonlu Elemanlar Çözümlemesi, Shape Optimization, Biological Growth Method, Mass Minimization, Finite Element Analysis
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
oz BİYOLOJİK BÜYÜME YÖNTEMİ İLE ŞEKİLSEL ENİYİLEME GÜNERİ, A. Alper Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Erman TEKKAYA Eylül, 1993, 155 sayfa Mühendislikte, Önemli mekanik tasarım aşamalarından biri de, elde edilen son ürünün eniyilenmesidir.Burada, ana hedef, düzgün bir gerilme dağılımına sahip hafif bir ürünün elde edilmesidir. Mühendislik uygulamalarında kiriş yapıların eniyilenmesi oldukça iyi bir düzeye gelmiş olmasına rağmen şekilsel eniyileme konusundaki çalışmalar hala devam etmektedir. Bu tezde, biyolojik büyüme yöntemi yapısal elemanların şekilsel en iyilenmesi için kullanılmıştır. Bu yöntem doğadan esinlenerek ortaya çıkarılmıştır. Yöntem doğada görülen, dış yüklere dayanabilmek için büyüme olayının sonlu elemanlar yöntemi ile benzetimi olarak tanımlanabilir. Yöntemin çözüm algoritması, M ARÇ sonlu elemanlar programı ile uyumlu olacak şekilde kodlanmıştır. Biyolojik büyüme yönteminin çalışması bazı parametreler ile kontrol edilmektedir. Bu doğrultuda, ilk olarak bir parametre çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma, iki yönde çekilen delikli bir levhada oluşan gerilme yoğunlaşması problemi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Daha sonra, biyolojik büyüme yöntemini ile duyarlılık çözümlemesi gerektirmeyen bir şekilsel eniyilemeyöntemini karşılaştırmak için bir bağlama çubuğunun şekilsel eniyilenmesi gerçekleştirilmiştir. Bu problem aynı zamanda biyolojik büyüme yönteminin test edilebilmesi için de kullanılmıştır. Son olarak, güdümsüz bir roketin motor ön kafasının ağırlık azaltılması işlemi gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SHAPE OPTIMIZATION WITH THE BIOLOGICAL GROWTH METHOD GÜNERİ, A. Alper M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. A. Erman TEKKAYA September, 1993, 155 pages The optimization of the design product is an important stage in the engineering mechanical design procedure. One of the primary objective in such a process is to obtain an uniform stress distribution and better material utilization. Although, the structural optimization of frames is state of the art in engineering, the structural shape optimization is still a developing subject. In this study, the biological growth method has been used for the shape optimization of structural components. This method is inspired by nature. It is the simulation of the growth process observed in biological structures to withstand external loading. Since the analysis of structures is usually performed by the finite element method, the main algorithm of the biological growth method has been implemented into the commercial finite element program MARC. The procedure of the method is controlled by various parameters. Therefore firstly, the effects of these controlling parameters have been analyzed. The parameter study has been mperformed for the stress concentration problem of a biaxially loaded finite plate with a hole at its center. Secondly, the shape optimization of a connecting rod has been conducted. This problem has been used to test and compare the biological growth method with the gradientless shape optimization method. Finally, the mass reduction of the motor front head of an unguided missile has been performed.