Bilgisayar destekli prototip hidrolik pres ile çökertme işleminde presin basınç hız ve pozisyon kontrolünün incelenmesi
Examination of the control of the pressure, velocity and position of a press in a forming process with a computer aided prototype hydraulic press
- Tez No: 290400
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP YENİTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Teknik Eğitim, Mechanical Engineering, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Servohidrolik, Labview, 1050 Alüminyum sac, Çökertme Deneyi, Servohydraulic, Labview, 1050 Aliminium sheet, Erichsen Test
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada, bir prototip hidrolik presin basınç, hız ve pozisyon kontrolünün, örnek bir Alüminyum sac çökertme deney düzeneğinde, çökertme derinliği üzerindeki etkileri araştırılmıştır.Bilgisayar kontrollü bir prototip hidrolik presin basıncı, hızı ve pozisyonu değiştirilebilir bir kontrol sistemi kurulmuştur. Taguchi metoduna uygun 9 deney yapılmıştır. Sonuçlar; basınç, hız ve pozisyon değerleri ile çökertme derinliği arasında doğru orantı olduğunu göstermiştir. Hız ve basınç çökertme derinliğine pozisyona göre daha çok etki etmiştir. Sonuç deneyleri yapıldıktan sonra basınç sensöründen okunan basınç değeri her parça için yaklaşık 22,55 bar'dır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of the pressure, velocity and position control of a computer aided prototype hydraulic press on the depth of erichsen were investigated in an example of 1050 Aliminium sheet erichsen test.The Control System, which the pressure, velociy and position of a computer aided prototype hydraulic press are changed, was established. 9 experiments were done conveniently to Taguchi method. Results showed that pressure, velocity and position are in a positive function of the depth of 1050 Al sheet tested. The depth was influenced by more pressure and velocity than position. After the responded tests were applied, avarage of the pressure, which was measured by pressure sensor, was 22,55 bar and for all workpieces.