Surface modelling based on bezier and B-spline techniques
Bezier ve B-spline teknikleri ile yüzey modelleme
  1. Tez No: 29047
  2. Yazar: MURAT YABAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA İLHAN GÖKLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Tasarım ve îmalat, Üç Boyutlu Geometrik Modelleme, Yüzey Modelleme, Bilgisayar Grafiği, Bilgisayar Destekli Geometrik Tasarım, Yüzey İşleme, CAD/CAM, Three Dimensional Geometric Modelling, Surface Modelling, Computer Graphics, Computer Aided Geometric Design, Surface Machining
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 308
Özet
ÖZ BEZffiR VE B-SPLINE TEKNİKLERİ İLE YÜZEY MODELLEME YABAN, Murat Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Mustafa İlhan GÖKLER Eylül.1993, 167 sayfa Bu çalışmada, Unix işletim sistemi ile çalışan APOLLO iş istasyonu üzerinde C programlama dili kullanılarak, Bezier ve B-spline yöntemleri ile yüzey oluşturulması için bir metod tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, bilgisayar destekli tasarım ve imalat uygulamalarındaki modellemelerde kullanılmak üzere, noktalardan oluşan kontrol çerçevesinin (poligonunun) çizilmesi ve çizilen poligonun sınırlan içinde kalacak şekilde poligona yaklaşık olarak hesap edilen yüzeylerin oluşturulması amacıyla bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Bu program, Bezier ve B-spline metodlannı kullanarak yüzey oluşturulmasını kapsamaktadır. Kontrol nokta koordinatlarının girilmesi, girilen nokta koordinatlarının değiştirilmesi, ekran üzerinde görüntüleme, oluşturulan yüzeylerin transformasyonları ve dosyalama işlemleri program içerisinde hazırlanan menu yapısı ile kolayca gerçekleştirilmektedir. Ayrıca hazırlanan programın, DUCT veICEM-DDN gibi yüzey modelleme paketleri ile de bağlantısı sağlanabildiği için, oluşturulan yüzeyler kolayca bu paketlere transfer edilebilmektedir. Paketlerin özellikleri kullanılarak, transfer edilen yüzeyleri bilgisayar ekranı üzerinde işlemek ve sayısal denetim kodlannı elde etmek mümkün olmaktadır. Böylece tasarlanan yüzeyler, bilgisayar sayısal denetimli tezgah kullanılarak, istenilen malzemeden işlenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SURFACE MODELLING BASED ON BEZIER AND B-SPLINE TECHNIQUES YABAN, Murat M. S. in Mechanical Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Mustafa îlhan GÖKLER September, 1993, 167 pages In this study, a method is designed and implemented for creating surfaces in three dimensions that are based on Bezier and B-spline techniques using C programming language on a Unix based APOLLO workstation environment. For this purpose, a study has been performed to draw desired control polygons (control polyhedron), consisting of control points in three dimensions to generate the surfaces to be used in modelling for computer aided design and computer aided manufacturing applications. This program covers creation of complex surfaces using either Bezier or B-spline techniques according to the preference of choice. A menu driven system has been developed to provide facilities including entering control points coordinates, editing, displaying and transformation of the created surfaces and file management. The program has also the capability of interfacing to DUCT and mICEM-DDN surface modelling packages which are commercially available so that created surfaces can be transferred to these packages easily. Having transferred, it is possible to machine and get numerical control codes of the created surfaces on the computer screen using these packages.. The created surfaces can then be machined from any desired material in computer numerically controlled machines by using numerical control codes.