Thermo- mathematical modelling and optimization of energy-pulse form for maximum material removal in electric discharge machining
Elektriksel aşındırmada termo-matematiksel modelleme ve enerji-puls formunun optimizasyonu ile malzeme yolumunun arttırılması
  1. Tez No: 29052
  2. Yazar: HALİL YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜLKADİR ERDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dalma Erozyon îşlemi, Termo-matematiksel Modelleme, EDM'de Optimum Puis Formları
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
oz ELEKTRİKSEL AŞINDIRMADA TERMO-MATEMATÎKSEL MODELLEME VE ENERJİ -PULS FORMUNUN OPTÎMÎZASYONU ÎLE MALZEME YOLUMUNUN ARTTIRILMASI YILMAZ, Halil Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof.Dr. Faruk ARINÇ Yardımcı Tez Yöneticisi : Prof.Dr. Abdülkadir ERDEN Ocak, 1993, 95 sayfa. Bu araştırmada, Elektriksel Aşındırma İşlemi (EDM) kuramsal olarak incelenmiş ve aşındırma işlemi sırasında maksimum krater hacmini oluşturacak optimum puis şekli araştırılmıştır. Kuramsal incelemede, daha önce başkalarınca türetilmiş olan termo-matematiksel modeller kullanılmıştır. Bu modeller, içerdikleri parametrelere göre, bir boyutlu ve iki boyutlu diye sınıflandırılmışlardır. îki boyutlu modelleri bir boyutlu modelden ayıran en temel özellik, boşalım kanal yarıçapının iki boyutlu modellerin içinde bulunmasıdır. Sabit enerjide malzeme işleme hacmini maksimize eden optimum puis şekli, kapsamlı araştirma tekniğinin kullanıldığı bilgisayar programları ile araştırılmıştır. Puis süresinin, puis formunu belirleyen parametre olduğu bulunmuştur. Bu nedenle, önce optimum puis süreleri bulunmuş ve sonra dilimlere ayrılmıştır. Her bir dilimde uygulanacak bağıl güç miktarları aranılan formu da vermektedir. Pulsun genel formu, puis süresince gücünazaldığı bir doğru olarak bulunmuştur. Sonuçlar, çubuk şemalar ve eğilimleri gösteren doğrularla sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THERMO-MATHEMATICAL MODELLING AND OPTIMIZATION OF ENERGY-PULSE FORM FOR MAXIMUM MATERIAL REMOVAL IN ELECTRIC DISCHARGE MACHINING YILMAZ, Halil M.S. in Mechanical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Faruk ARINÇ Co-supervisor : Prof. Dr. Abdülkadir ERDEN January, 1993, 95 pages. In this study, Electric Discharge Machining (EDM) is theoretically investigated and an optimum pulse form is sought for the formation of maximum crater volume during the discharge process. In the theoretical analysis, the thermo- mathematical models which have been derived before by others are used. These models are classified as one dimensional and two dimensional according to the parameters they comprise. The basic property that distinguishes one dimensional model from two dimensional models is the inclusion of discharge channel radius within the two dimensional models. The optimum pulse form that maximizes removal of material volume at constant energy is investigated by a computer program using exhaustive search technique. It is found that pulse duration is the determining parameter of the pulse form. For this reason, the optimum pulse durations are first found and then divided into intervals. The relative magnitudes of the power to be applied mat each interval gives the optimum form. It is found that the general shape of the pulse is in the form of a straight line with decreasing power within the pulse duration. The results are presented as bar charts and straight lines showing the trend. Keywords : Electric Discharge Machining, Thermo-mathematical Modelling, Optimum Pulse Form in EDM Science Codes: 625. 04. 04. 625.02.05. IV