Tool life modelling for machining operations
İşleme operasyonları için takım ömrü modellemesi
- Tez No: 29053
- Danışmanlar: PROF. DR. S. ENGİN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tepki Yüzeyi Metodu, En Düşük Kareler Analizi, Değişiklik Analizi, Emniyet Aralığı, Response Surface Methodology, Least Square Regression Analysis, Variance Analysis, Confidence Interval
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZ İŞLEME OPERASYONLARI ÎÇÎN TAKIM ÖMRÜ MODELLEMESİ GÜVEN, Ahmet Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. S. Engin KILIÇ Ocak 1993, 81 sayfa Bu çalışmada cevap yüzeyi metodu adı verilen istatistik! bir metodla işleme operasyonları için takım ömrünün modellenmesi incelenmiştir. Bu metod çok değişkenli bir denklemi oluşturmak ve çözmek için uygun deneysel tasarımlardan ortaya çıkan verileri kullanır. Bu yolla, birçok işleme deneyi gerçekleştirilmiş ve en düşük kareler analizinin kullanımıyla takım ömrü için matematiksel bir model oluşturulmuştur. Bu analiz takım ömrünün kesme hızı, ilerleme hızı ve kesme derinliği gibi üç bağımsız değişkenli bir fonksiyonla belirtildiği ikinci dereceden bir modele dayanmaktadır. Daha sonra, ortaya çıkarılan model kendisinin ve kendisini oluşturan elemanların seçilen bir emniyet aralığı içerisinde geçerli olup olmadığının belirlendiği değişiklik analizi yoluyla kontrol edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TOOL LIFE MODELLING FOR MACHINING OPERATIONS GÜVEN, Ahmet M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. S. Engin KILIÇ Januaryl993, 81 pages In this study, tool life modelling for machining operations is performed by means of a statistical approach called Response Surface Methodology. The method uses quantitative data from appropriate experimental designs to determine and solve a multivariate equation. Thus, several machining experiments are performed and a mathematical model for tool life is postulated by using least square regression analysis. The analysis is based on a second order model in which the tool life is expressed as a function of three independent variables, namely, cutting speed, feed rate and depth of cut. The postulated model is then checked by means of the variance analysis with which the model and the parameters constituting it are determined as significant or not within a selected confidence interval.