Biyoloji öğretmen adaylarının biyolojideki fizik konuları ile ilgili yeterlilik durumlarının incelenmesi
Investigation of the biology teacher candidates? proficiency in physics topics in biology
  1. Tez No: 290524
  2. Yazar: MESUDE ÇALIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoloji öğretmen adayları, biyolojideki fizik konuları, yeterlilik, Biology teacher candidates, physics topics in biology, proficiency
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada Gazi Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültelerinin 2 ve 4. sınıfında öğrenim gören 86 öğretmen adayının biyolojideki fizik konuları ile ilgili yeterlilik durumları; tutum ölçeği, biyoloji bilgi testi ve fizik bilgi testi olmak üzere üç veri toplama aracı uygulanarak belirlenmeye çalışılmıştır. Öğretmen adaylarının biyolojideki fizik konuları ile ilgili tutumları incelendiğinde, öğretmen adaylarının % 87'si biyoloji konularının çoğunu öğrenmede istekli olduklarını ifade etmişlerdir. Diğer veri toplama araçlarının uygulanmasından sonra elde edilen bilgiler, öğretmen adaylarının salt fizik konusu testine verdikleri cevapların, içinde fizik konuları da bulunan biyoloji testine verdikleri cevapların ortalamasından daha yüksek yüzdeye sahip olduğunu göstermiştir. Sonuçta öğretmen adaylarının difüzyon, basınç, ışık, ısı ve sıcaklık, enerji ve elektrik konuları ile ilgili kavramsal düzeyde bilgileri yeterli iken; aynı konuların daha yüksek düzeyde anlamlı ve işlevsel bir bilgiye dönüştürülmesinde bir yetersizlik tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigated the proficiency in physics topics in biology of 86 teacher candidates studying at the 2nd and 4th grades of the Faculties of Education at Gazi and Hacettepe Universities. Three data collection instruments were used: attitude questionnaire, biology knowledge test, and physics knowledge test. When the attitudes of candidate teachers toward physics topics in biology were analysed, 87 % expressed that they were eager to learn most of the biology topics. The results obtained through the other data collection instruments showed that the responses of the teacher candidates to physics only test were higher than the average of the responses they gave to the biology test that also included physics topics. In conclusion, it was found that the teacher candidates have enough conceptual knowledge about diffusion, pressure, light, heat-temperature, energy and electricity, but that they were unable to transform the above-mentioned topics into highly meaningful and functional knowledge.