Strain gage methods for measuring the opening-mode stress intensity factor K1
Açılma modu için gerilme şiddeti çarpanının strain gage metodu ile bulunması
- Tez No: 29054
- Danışmanlar: PROF. DR. O. GÜNDÜZ BİLİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gerilim Şiddeti Carpani, Kompakt Çekme Numunesi, açılma modu (Mode I), Elektrik Akimi ile Boşaltma Tezgah i, Tel ile Boşaltma Tezgahi
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZ AÇILMA MODU İÇİN GERİLME ŞİDDETİ ÇARPANININ STRAIN GAGE METODU İLE BULUNMASI TEZCAN, Erdinç Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabil im Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. ö. Gündüz BİLİR Aralık, 1993, 113 sayfa Bu tezde, açılma modu (opening-mode) için, gerilme şiddeti çarpanlarının strain gage metoduyla belirlenmesi incelenmiştir. Açılma modu için gerilme şiddeti çarpanlarının belirlenmesinde, J.W. Daily and R. J. Sanford'ın geliştirdiği teori kullanılmıştır. Bu çalışmada ASTM Standardlarına göre çelik ve alüminyumdan imal edilen kompakt çekme numuneleri kullanılmıştır. EDM ve WDM tezgahları kullanılarak, numune üzerinde açılmış olan yangın ucuna, standartta belirtilen uzunlukta çatlak açılmıştır. Açılan çatlağın etrafındaki uygun bölgeye strain gage yapıştırılmıştır. Deneyden elde edilen strain değerleri kullanılarak, deneysel gerilme şiddeti çarpanları hesaplanmıştır. Bu çalışmada asıl amaçlardan biri si olan teorik ve deneysel değerlerin karşılaştırılması grafikler halinde sunulmuştur. Ayrıca alüminyum ve çelik numu- vneler için gerilme şiddeti çarpanlar inin kalınlığa bağlı olarak değişimi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STRAIN GAGE METHODS FOR MEASURING THE OPENING- MODE STRESS INTENSITY FACTOR, Kj TEZCAN, Erdinç M. S. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof.Dr.ö.Gündüz BILJR December, 1993, 113 pages Tn this study, the determination of the öpening-mode stress intensity factor by using strain gage methods was analyzed. in the determination of Kj, the theory vvhich was developed by J.W.Dally and R.J.Sanford was used. Compact tension specimens were machined according to ASTM standards from commercial steel and aluminum for this study. Cracks were opened at the tip of crack starter slot on the specimen in a specified length by using EDM (F.leotrical Disoharge Machining) and WDM(Wiring Discharge Machining). Strain gages were bonded at the suitable area around the crack tip with respect to angles that change with Poisson's iiiratio. By using strain values that were obtained from the experiments, experimental stress intensity factors for that specimen were calculated. The eomparison of theoretica] and experimental K values that was the primary objective of this study were presented in a graphical manner. Additionly, the change in the stress intensity factor with respect to thick- ness for aluminum and steel specimens were examined. Keyvvords: Stress intensity factor, compact tension specimen,opening-mode (Mode I), Eleetrioa] Discharge Machining, Wiring Discharge Machining. Science Code: 625.03.02 iv