Turistlerin her şey dahil sistemini tercih etme nedenleri üzerine bir araştırma: Antalya örneği
A study on the reasons of tourists? preference of all-inclusive system: Case of Antalya
  1. Tez No: 290532
  2. Yazar: İSA YAYLA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ YAYLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Satın Alma Davranışı, Turist Tercihleri, Her Şey Dahil Sistemi, Purchasing Behavior, Tourist Preferences, All-Inclusive System
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmanın amacı, turistlerin tatil planı yaparken ve tatili satın alırken her şey dahil sistemini tercih etme nedenlerini ortaya koymaktır. Araştırma probleminden yola çıkılarak turistlerin bu sistemi tercih etme nedenlerinin belirlenmesinin, ülke turizminin gelişmesi ve sistemi uygulayan turizm işletmeleri açısından yararlı olacağı düşünülmektedir.Bu çalışmada Wong ve Kwong (2004) tarafından Hong Kong'lu turistlerin her şey dahil sistemini tercih etmelerine yönelik yapılan araştırmada kullanılan anket esas alınmıştır. Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde hazırlanan anket yöntemi ile veriler toplanmıştır. Ankette demografik değişkenleri belirlemeye yönelik 13 adet soru ve turistlerin her şey dahil sistemini tercih etmelerine etki eden faktörleri belirlemeye yönelik 5'li Likert ölçeğine göre hazırlanmış 30 adet kapalı uçlu önerme yer almaktadır.Araştırma, iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Pilot uygulama, Antalya ilinde 3 sektör temsilcisi, 5 işletme yöneticisi ve 20 turistin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Pilot uygulama sonucunda ankette yer alan sorularda çelişkili ya da anlaşılmaz ifadeler bulunmadığı tespit edilmiş ve çalışmanın görünüş geçerliliği sağlandığı için belirlenen örneklem üzerinde veri toplanmaya başlanmıştır. Asıl uygulama 387 turistin katılımıyla yürütülmüştür.Araştırmanın evrenini Antalya ilinde 2009 yılı Eylül ayından 2010 yılı Temmuz ayına kadar olan sürede 5 yıldızlı otellerde ve birinci sınıf tatil köylerinde paket tur kapsamında her şey dahil sistemi ile konaklayan turistler oluşturmaktadır. Bu kapsamda verilerin geçerliliğini artırmak ve tüm evrene genelleyebilmek amacıyla evrenden seçilmiş otel ve tatil köylerine aylar itibariyle, içinde bulunulan ayın belli günlerinde giriş yapan ilk 10 turist seçilerek 387 katılımcı ile araştırma verileri toplanmıştır.Araştırma bulgularına göre turistlerin her şey dahil sistemini tercih etme nedenleri arasında ilk üç sırada turun iptal edilmeme garantisi, fiyat ve fiyata dahil olanlar ifadeleri gelmektedir. Ayrıca yapılan faktör analizi sonucunda ?yenilikler?, ?fiyat? ve ?seyahatin özellikleri? faktörlerinin her şey dahil sistemini tercih etme nedenleri arasında ilk üç sırada yer aldıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to put forward the main preference reasons of tourists of all-inclusive system while planning their vacation or purchasing a holiday package. It is assumed that, determination of reasons of preference of all inclusive system will be beneficial for the development of Turkish tourism and for the tourism establishments.In this study the questionnaire used by Wong and Kwong (2004) on Hong Kong tourists, for the determination of reasons of preference of all inclusive system is benefited. Data collected through the questionnaires in English and Turkish. While designing the questionnaires, 13 questions on the demographic information of the respondents were prepared and 30 close-ended questions in Lycert Scale method were included and surveyed.The research is conducted in two phases, as of pilot scheme and implementation phase. Pilot scheme is conducted through the questionnaires prepared in the direction of the information obtained from the 3 sector representatives, 5 hotel managers and 20 tourists. After the completion of the pilot scheme, since no scientific contradiction or errors were recognized in the questionnaires, the phase of implementation was initiated. The implementation phase is conducted through the participation of 387 tourists.The sample population of the survey is the tourists who are accommodating in 5-star hotels and first class holiday villages/resorts of Antalya city in all-inclusive system, in the period from September 2009 to July 2010. In this context, in order to increase the validity of the data and to make generalization to whole sample population, the first 10 tourists, who checked into the chosen hotels in the certain days of each month, were selected. Data were collected from 387 respondents.The findings of the research denote that, the first three reasons of the preference of all-inclusive system are: assurance of the non-cancellation of the package, price of the package, and various facilities included in the package. Additionally, according to the factor analysis, ?new experiences?, ?price? and ?features of travel? were the first three factors affecting tourists? purchase decisions of all-inclusive package tours.