Her şey dahil sistemde Türkiye gastronomi turizmi potansiyelinin değerlendirilmesi
The evaluation of gastronomic tourism potential of Turkey within the framework of all-inclusive system
- Tez No: 381355
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GONCA GÜZEL ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Gastronomi, gastronomi turizmi, özel ilgi turizmi, kültür turizmi, turistlerin satın alma karar süreci, Gastronomy, gastronomic tourism, special interest tourism, cultural tourism, tourists' decision-making process
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu araştırmanın temel amacı ülkemiz turizm sektöründe yaygın olarak uygulanmakta olan her şey dahil sistemin Türkiye'nin gastronomi turizmi potansiyeline etkilerinin araştırılmasıdır. Araştırmaya, Antalya ili, Belek, Alanya ve Manavgat ilçelerinde her şey dahil sistemde hizmet veren konaklama işletmelerinde kalmakta olan 264 yabancı turist katılmıştır. Yaşları 18 ve 72 arasında değişen (Ort. = 40,91, SS = 13,51), 87 erkek, 169 kadından oluşan katılımcılar, Almanya (%63,26), Rusya (%15,15), Hollanda (%6,44), Birleşik Krallık (%6,06) ve diğer ülkelerden (Avusturya, Çek Cumhuriyeti ve İsviçre) gelmişlerdir. Araştırmanın verileri, katılımcıların destinasyon seçimini etkileyen faktörleri, Türk yemeklerini ve yemek yedikleri mekanları nasıl değerlendirdiklerini belirlemeye yönelik olarak hazırlanmış soruların yer aldığı soru formunun, yüz yüze uygulanması ile elde edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, katılımcıların destinasyon seçimlerindeki en etkili faktörlerin, sırası ile iklim ve hava koşulları, konaklama koşullarının kaliteli olması ve güvenlik olduğu bulunmuştur. Katılımcıların büyük çoğunluğunun Türk yemeklerini olumlu değerlendirdikleri, yemeklerin en beğenilen özelliklerinin, porsiyonların doyurucu, kullanılan malzemelerin taze ve yemeklerin temiz ve hijyenik olması olduğu görülmüştür. En az beğenilen özelliklerin ise yemeklerin kendine has/orijinal, sağlıklı ve besleyici olması ile koku ve görünüşü olduğu bulunmuştur. Katılımcıların seyahatleri süresince yemek yedikleri yerlere ilişkin değerlendirmelerinde en beğenilen boyutun yemek yenilen yerlerin fiziksel özellikleri, ikinci olarak personel ve en az beğenilen boyutun ise servis ve menü olduğu görülmüştür. Son olarak, katılımcıların Türkiye'ye gerçekleştirilecek bir gastronomi seyahatine katılma kararlarını belirleyen en önemli faktörün daha önce gastronomi amaçlı seyahat edip etmemeleri olduğu bulunmuştur. Bulgular ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate the effect of all inclusive system on the gastronomy tourism potential of Turkey. The participants were 264 foreign tourists (87 male, 169 female) who spent their holidays in the hotels with all inclusive pricing system in Belek, Alanya and Manavgat provinces of city Antalya in Turkey. The age of the participants varied between 18 and 72 (X = 40, 91, SD = 13,51). The distribution of participants by their home country was as follows; Germany, (63,26%), Russia (15,15%), The Netherlands (6,44%), United Kingdom (6,06%) and other countries (Austria, Check Republic, Switzerland). The was collected through face to face administration of the written questionnaire prepared to assess the factors influencing the destination choice, the participants' perceptions and evaluations of Turkish cuisine and the places (restaurants) where they had been eating during their stay in Turkey. The results of the study revealed that the most important factors that influenced the participants' destination decisions were the climate, security and the quality of housing conditions. The results also indicated that the majority of the participants' evaluation of Turkish food was positive and the most satisfied aspects of the foods were the size of the portions, freshness and hygiene of the foods. The least satisfying aspects of the foods on the other hand were the foods to be original/authentic, healthy and nutritious and the appetitive. The results of the study revealed that, among the dimensions of the restaurant evaluations, the physical conditions of the restaurants were the most satisfying aspects. This was followed by personnel and menu-service aspects. Finally, the analysis of the data revealed that previous participation in a gastronomic tourism activity was the only significant predictor of the tourist possible future gastronomic travel to Turkey. The results of the study were discussed in the light of related literature.