Kaldırma kuvveti ve basınç konusundaki problemlerin çözümünde düşünce deneylerinin yeri
Place of thought experiments in problems solving about lifting force and pressure
- Tez No: 290546
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Düşünce Deneyleri, Fizik Eğitimi, Kaldırma Kuvveti, Sıvı ve Hava Basıncı, Thought Experiments, Physics Education, Lifting Force, Liquid and Air Pressure
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırma, öğrencilerin tasarladıkları düşünce deneylerini ve bu düşünce deneylerinin yapılarını belirlemeyi amaçlayan, iki aşamadan oluşan bir örnek olay çalışmasıdır.Uygulamanın birinci aşaması Anadolu lisesinde öğrenim gören 9. sınıftan 30 ve 11. sınıftan 28 öğrenci ile yapılmıştır. Kaldırma kuvveti ve basınç konusu ile ilgili uzman görüşleri doğrultusunda hazırladığımız 4 açık uçlu sorudan oluşan ölçek kullanılmış ve öğrencilerin verdikleri cevaplar iki farklı hakemle değerlendirilmiştir. Ayrıca testin ortalama güçlük düzeyi ve madde analizi yapılarak kullanılan soruların orta güçlükte olduğu tespit edilmiş ve güvenirliliği belirlenmiştir.İkinci aşamada ise gönüllü katılımcılardan oluşan ilk oturuma katılan 9 ve 11. sınıflardan dörder öğrenci ile aynı sorulardan oluşan testte ortaya koyacakları düşünce deneylerinde öğrencilerle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Elde veriler bir düşünce deneyi tasarlayabilmeleri açısından yapılan kodlamalarla incelenmiştir. Verilerin analizi sonucunda ortaya çıkan düşünce deneylerinin yapıları karşılaştırılmış ve sınıflar arasında ortaya çıkan farklar ve benzerlikler tartışılmıştır. Sınıflar arasında 11. sınıf lehine anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study is a case study made up of two phases that respectively aimed at determining thought experiments developed by students and determining the structures of them.The first phase of the study was applied to 30, 9th grade and 28, 11th grade students in Anatolian High School. A scale which was prepared with expert opinions about the subject of Lifting Force and Pressure, and consisting of 4 open-ended questions was used and the answers given by students were evaluated by two different teachers. In addition, the average difficulty level of test questions was determined and through item analysis the questions asked in the test were found to be of intermediate level.In the second phase, semi-structured interviews were carried out with 4, 9th grade and 4, 11th grade students who were included in the first session voluntarily in the thought experiments where they would perform and that were consisted of the same questions. The data obtained were encoded in terms of the fact that they would be able to design a thought experiment. As a result of the analyses of the data, the emerging structures of thought experiments were compared, and differences and similarities between classes were discussed. A significant difference was found between two classes in favor of 11th class.