Eğitim fakültesi müzik eğitimi anabilim dalı öğrencilerinin 'Türk müzik tarihi' dersine yönelik tutum ve akademik başarıları arasındaki ilişkinin farklı değişkenler açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship with respect to various parameters between faculty of education, music education department students' attitudes towars 'Turkish music history' course and their academic achievements
- Tez No: 290568
 - Danışmanlar: PROF. NEZİHE ŞENTÜRK
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
 - Anahtar Kelimeler: Müzik Eğitimi, Müzik Öğretmenliği, Tutum, Türk Müzik Tarihi, Öğrenci Görüşü, Music Education, Music Teacher, Attitude, Turkish Music History, Student Opinions
 - Yıl: 2011
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gazi Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu araştırma, Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı 2., 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin Türk Müzik Tarihi dersine yönelik tutumlarını, öğrenciye ait farklı değişkenler açısından incelemek ve öğrencilerin tutumlarını olumlu ve olumsuz etkileyen faktörler ile dersin işlenişine ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Araştırmada bütüncül bir yaklaşımla nicel ve nitel boyutlu betimsel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye'deki Eğitim Fakülteleri Müzik Eğitimi Anabilim Dalı 2., 3. ve 4. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklem grubunu ise Türkiye'deki 12 üniversitenin Eğitim Fakülteleri Müzik Eğitimi Anabilim Dallarının 2., 3. ve 4. sınıflarında 2010-2011 eğitim öğretim yılında öğrenim gören toplam 871 öğrenci oluşturmaktadır.Araştırma ile ilgili veriler araştırmacı tarafından geliştirilen Türk Müzik Tarihi Dersi Tutum Ölçeğiyle elde edilmiştir. Ölçek üç bölümden oluşmaktadır. Ölçeğin birinci bölümünde öğrencilere ait kişisel bilgilere, ikinci bölümünde olumlu algı, olumsuz algı ve dersin işlevi alt boyutlarına ilişkin toplam 40 maddeden oluşan tutum maddelerine, üçüncü bölümde ise görüşme sorularına yer verilmiştir.Araştırmanın amacı ve ana problemi çerçevesinde oluşturulan alt problemlere ilişkin toplanan nicel verilerin istatistiksel çözümlemelerinde SPSS 19.0 paket programından, nitel verilerin çözümlemelerinde ise içerik analizinden yararlanılmıştır. İstatistiksel sonuçlar 0.05 anlamlılık düzeyinde yorumlanmıştır. Çalışmada Kolmogorov-Smirnov Testi ile verilerin normal dağılıma uyup uymadığı incelenmiştir. İki grubun karşılaştırılmasında Independent Sample t Testi, ikiden fazla grubun karşılaştırılmasında ise Tek Yönlü Varyans Analizi (One-Way ANOVA) kullanılmıştır. Varyans analizi sonucunda gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuşsa, hangi grupların birbirinden farklı olduğunun tespit edilmesi için Çoklu Karşılaştırma (multiple comparisons) testlerinden Tukey Testi uygulanmıştır. Grupların karşılaştırılmasına ilişkin testlerde varyans homojenliği varsayımı Levene Testi ile incelenmiş ve hangi test istatistiğinin dikkate alınacağına karar verilmiştir. Boyutlar arasındaki yordamaların ve ilişkilerin tespit edilmesi için Regresyon Analizi ve Korelasyon Katsayılarından yararlanılmıştır.Araştırmanın bulguları sonucunda öğrencilerin Türk Müzik Tarihi dersine ilişkin tutumlarının olumlu olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin Türk Müzik Tarihi dersine ilişkin tutumlarının üniversitelere, devam ettikleri sınıflara, cinsiyete, bireysel çalgı ve çalgı gruplarına, üniversiteye geldikleri bölgelere , babalarının eğitim durumuna, ailelerinde Türk Müziği ile ilgilenen bireylerin bulunma durumuna, ailelerindeki Türk Müziği ile ilgilenen bireylerin akraba yakınlık derecesine göre anlamlı düzeyde fark olduğu bulunmuştur. Öğrencilerin akademik başarı puanları ile tutum ölçeği alt boyutları arasındaki ilişki istatistiksel olarak önemli bulunmamış ve tutum alt boyutlarının öğrencilerin akademik başarı puanı üzerinde yordayıcı etkisinin olmadığı saptanmıştır. Ayrıca öğrencilerin tutumlarını olumlu ve olumsuz etkileyen faktörler ile öğrencilerin dersin işlenişine ilişkin görüşleri tespit edilmiş, bu bulgular ışığında öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in order to analyze the second, third, and fourth year Faculty of Education, Department of Music Education students? attitudes towards the Turkish Music History course with respect to various parameters and in order to determine the factors affecting these negative or positive attitudes along with the students? opinions on how the course was lectured.Descriptive research methods with quantitative and qualitative dimensions have been adopted with an integrated approach. The subjects consist of second, third and fourth year students from Music Education Departments of Faculties of Education from within Turkey. The sample group includes 871 students who are third and fourth year students from Music Education Departments of Faculties from 12 universities in Turkey.Data have been obtained via a Turkish Music History Course Attitude Scale which was developed by the researcher. The scale is composed of three parts: The first part includes personal information on the subject students; the second part includes a total 40 attitude items relating to the sub-dimensions of positive/negative perceptions and the function of the course; and the third part includes the questionnaire.SPSS 19.0 software has been utilized to perform the statistical analyses of the collected quantitative data pertaining to the sub-problems which were formed according to the purpose of the study and the main problem, while content analysis have been utilized to analyze the qualitative data. Statistical results have been interpreted at the level of significance of 0.05. Whether the data is distributed normally or not has been tested using the Kolmogorov-Smirnov Test. Independent Sample t Test has been utilized when comparing two groups, and One Way ANOVA has been used when comparing more than two groups. If variance analysis indicates a statistically significant variation between any two groups, a Multiple Comparison Test, Tukey Test, has been used to determine the groups resulting in the variation. In the tests that are concerned with the comparison of the groups, homogeneity of variance assumption has been tested using the Levene Test, and it has been decided which statistics should be taken into account. Regression Analysis and Correlation Coefficients have been used to determine the relationships and regressions between the dimensions.According to the findings of the research, it has been determined that the attitudes of the students towards the Turkish Music History course is positive. It has also been determined that the students? attitudes depend significantly on the universities, grade levels, gender, personal instruments or instrument groups played, locations of the schools, the students? fathers? education levels, whether or not there exists a family member who is interested in Turkish music, and the degree of relationship to that member. The relationship between the students? academic grades and the sub dimensions of the attitude scale has not been found to be significant and it has been ascertained that the attitude sub-dimensions have no regressive effect on the academic grades. In addition, the factors that influences the positive or negative attitudes of the students? concerning the way the course is lectured have been established and comments have been made in the light of the findings.