Sınıf öğretmeni adaylarının çevre sorunlarına yönelik tutumlarının ve bilişsel farkındalık becerilerinin incelenmesi
The examination of environmental attitude and metacognitive skills of classroom teacher candidates
- Tez No: 290607
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. RABİA SARIKAYA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Çevre sorunları, sınıf öğretmeni adayları, çevresel tutum, bilişsel farkındalık, Environmental problems, classroom teacher candidates, environmental attitude, metacognition
 - Yıl: 2011
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gazi Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma sınıf öğretmeni adaylarının çevre sorunlarına yönelik tutumlarını ve bilişsel farkındalıklarını ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Sınıf öğretmeni adaylarının çevre sorunlarına yönelik tutumları ve bilişsel farkındalıkları ile cinsiyetleri, en uzun süre yaşadıkları yerleşim birimi, ebeveynlerinin eğitim düzeyi ve ?Çevre Eğitimi? dersi değişkenleri arasındaki ilişki, ?Çevresel Tutum Ölçeği? ve araştırmacı tarafından hazırlanan ?Çevre Sorunlarına Yönelik Bilişsel Farkındalık Ölçeği? kullanılarak belirlenmiştir. Elde edilen veriler SPSS 11.5 istatistik paket programıyla değerlendirilmiştir.Araştırma, pilot ve asıl uygulama olmak üzere iki basamakta gerçekleştirilmiştir. Pilot uygulama, 2009?2010 eğitim öğretim yılı güz döneminde Bayburt Üniversitesi İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Anabilim dalı 1.ve 2. Sınıf öğrencisi (N=70) ile gerçekleştirilmiştir. Asıl uygulama ise 2009-2010 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Gazi Üniversitesi İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği 1. ve 2. sınıf öğrencileri (N= 377) ile yürütülmüştür.Araştırma bulguları, sınıf öğretmeni adaylarının çevre sorunlarına yönelik tutumları ile bilişsel farkındalık becerileri arasında paralel bir ilişki olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine environmental attitude and metacognitive skills of pre-service primary school teachers. This research has been used relational comb model. Environmental attitude and metacognitive skills about environmental problems at classroom teacher relationship with their consumer profile, their localization unit at longest time, level of their parents education, ?Environment Science? course has been determined ?Metacognitive Skills Levels to Environmental Problems Scale? which are developed by the researcher and ?Environmental Attitude Scale? . The data has been collected processed by SPSS 11,5 statistical package program.The research has been performed at two steps, essay and actual application. The pre-application has been conducted at Bayburt University students in 2009-2010 academic years. The research has been conducted on a total of 70 students. The actual application has been performed at Gazi University students in 2009-2010 academic years. The research has been conducted on a total of 377 students.The results show that there is a parallel relationship with environmental attitude and metacognitive skills to environmental problems.