Ortaöğretim onuncu sınıf dil ve anlatım dersinin drama yöntemi ile öğretiminin öğrencilerin ders tutumlarına, sosyal becerilerinin gelişmesine yönelik etkisinin incelenmesi
Analysis of the effect of teaching of secondary education tenth grade language and expression lesson through creative drama method to the students? course attitudes and improvement of their social skills
  1. Tez No: 290615
  2. Yazar: ÖZGE ASLANEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET CEMİLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dil ve Anlatım dersi öğretimi, yaratıcı drama, sosyal beceri, ders tutumu, Teaching of Language and Expression Lesson, creative drama, social skill, lesson attitude
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırma, ortaöğretim onuncu sınıf Dil ve Anlatım dersi Öyküleyici Anlatım konusunun yaratıcı drama yöntemi ile işlenmesinin öğrencilerin ders tutumlarına ve sosyal becerilerinin gelişmesine yönelik etkisinin incelenmesini kapsamaktadır.Araştırma deneysel bir çalışma olup araştırmanın modelini kontrollü ön test-son test modeli oluşturmaktadır. Nicel araştırma yöntemi ile istatistikler hesaplanmıştır. Geleneksel yöntemin uygulandığı kontrol grubu ile drama yönteminin kullanıldığı deney grubu tutum ölçeği ve sosyal beceri ön-testlerinin sonuçları arasında anlamlı fark olup olmadığı istatistiksel yöntemlerden t testi ile test edilmiştir.Araştırmanın evrenini Ilgaz ilçesinde bulunan tüm ortaöğretim kurumlarındaki onuncu sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise; Ilgaz ilçesinde bulunan tüm ortaöğretim kurumları arasından seçilen iki okuldaki onuncu sınıf öğrencileri teşkil etmektedir.Araştırmada geçerliği ve güvenirliği kanıtlanmış 5'li likert tipi tutum ölçeği ile sosyal beceri testi araç olarak kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Kontrol ve deney grubunun tutum ölçeği ve sosyal beceri testi ön-testleri ve son testleri arasında anlamlı bir fark olup olmadığı ayrı ayrı t testi ile test edilmiştir.Tekrarlı ölçümlerde kullanılan ANOVA (F testi) ile de gruplar arasındaki farka bakılıp sonuçlar yorumlanmıştır.Araştırma sonucunda, Dil ve Anlatım dersinde, yaratıcı drama yönteminin uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubundaki öğrencilerin derse ilişkin tutumlarında ve sosyal becerilerinde deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study includes analysis of the effect of teaching of secondary education tenth grade Language and Expreesion Lesson topic of Narrative Expression through creative drama method to the students? course attitudes and improvement of their social skills.The study was an experimental and controlled pretest ? posttest model formed the model of the study. Statistics were calculated by the method of quantitative research. Whether there is a significant difference between the results of attitude scale and social skill pretest of control group which was applied classical method and experimental group which was used drama method is tested via t test.All tenth grade students in Ilgaz County created the population of the study. And selected two secondary schools and their tenth grade students in Ilgaz created the sample of the study.In this study, 5 point likert type attitude scale and social skill test which are proved as valid and reliable, are used as tools. The data is analysed via SPSS package programme. Whether there is a significant difference between the pretests and posttests of attitude scale and social skill test of control and experimental groups is seperately tested via t test.Using ANOVA (F test) which is used in repetitive measurement, results were interpreted by looking the difference between groups.As a result of the study, in the Language and Expression lesson, it was clearly seen that there was a significant difference in favor of experimental group in terms of students? lesson attitudes and social skills.