Sosyal bilgiler dersinde konum ve koordinat belirleme becerisinin geliştirilmesi
Developing the position and coordinate determination skill in social sciences course
  1. Tez No: 290624
  2. Yazar: ÖZER KUŞCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler Öğretimi. Konum ve Koordinat Belirleme, Bilgisayar Destekli Öğretim, Kart Eşleştirme, Social Sciences Education, Position and Coordinate Determination, Computer-aided Training, Matching Card
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim ikinci kademe sosyal bilgiler dersinde öğrencilerin konum ve koordinat belirleme becerilerinin geliştirilmesidir.Araştırma deneysel desen modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak başarı testi kullanılmıştır. Geliştirilen ölçme aracı Kayseri ili, Sarıoğlan ilçesi Çiftlik ?ht. Üst. Nevzat ALTUNTAŞ İlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencilerinden 42 kişiye uygulanmıştır. Araştırmanın alt problemlerinin çözümlenmesinde; Mann Whitney U Testi ve Wilcoxon İŞaretli Sıralar testi yapılmış; frekans, yüzde ve aritmetik ortalama değerleri kullanılmıştır.Araştırma sonuçlarına gore, yapılandırmacı yaklaşımın bilgisayar destekli öğretim ve aktif öğrenme etkinlikleriyle desteklendiği deney grubunun konum ve koordinat becerileri belirleme testi, öntest-son test puanları arasında son test başarı puanları lehine anlamlı farklılık bulunmuştur.Yalnızca yapılandırmacı yaklaşımın uygulandığı kontrol grubunun konum ve koordinat becerileri belirleme testi, öntest-son test puanları arasında son test başarı puanları lehine anlamlı farklılık bulunmuştur.Yapılandırmacı yaklaşımın bilgisayar destekli öğretim ve aktif öğrenme teknikleri ile desteklenerek uygulandığı deney grubu ile yalnızca yapılandırmacı yaklaşımın uygulandığı kontrol grubunun konum ve koordinat belirleme becerileri testi başarıları bakımından deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is to develop the position and coordinate determination skills of students in social sciences course in second class of primary education.Research was performed in experimental pattern model. In the research, achievement test was used as data collection instrument. Developed evaluation instrument was applied to 42 students in 6th class of ?ht. Üst. Nevzat ALTUNTA? Primary School in Çiftlik, County Sarıoğlan, Province Kayseri. In order to analyze the sub-problems of the research, Mann Whitney U Test and Wilcoxon Signed Rank Test were applied; frequency, percentage and arithmetic average values were used.According to the results of the research, it has been found that there is significant difference in favor of posttest achievement scores between pretest-posttest scores in position and coordinate skills determination test of experiment group in which constructivist approach was supported by computer-aided training and active learning activities.It has been found that there is significant difference in favor of posttest achievement scores between pretest-posttest scores in position and coordinate skills determination test of control group in which only constructivist approach was applied.It has been found that there is significant difference in favor of experiment group in terms of achievements of position and coordinate determination skills test between experiment group in which constructivist approach was applied by being supported by computer-aided training and active learning activities and control group in which only constructivist approach was applied.