12. sınıf öğrencilerinin coğrafya dersine yönelik tutumları
The attitudes of 12th grade students towards geography lesson
- Tez No: 290623
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERSİN GÜNGÖRDÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tutum, Coğrafyaya Yönelik Tutum, Eğitim-Öğretim, Attitude, Attitude Towards Geography Lesson, Education
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırmanın amacı, 12. sınıf öğrencilerinin coğrafya dersine yönelik tutumlarını ortaya koymaktır. Araştırma ile öğrencilerin genel olarak coğrafya dersine yönelik tutumlarının belirlenmesi dışında tutumlarını etkileyen diğer değişkenlerin etkisi de incelenmiştir. Bu değişkenler; anne-baba eğitim düzeyi, okudukları okul türü, öğrenim gördükleri alan ve cinsiyettir.Araştırmada geçmişte ya da halen var olan gerçeği olduğu gibi gözlemleyerek ortaya çıkarmayı amaçlayan betimsel araştırma deseni kullanılmıştır. Bu kapsamda öğrencilerin coğrafya dersine yönelik tutumlarını ortaya koymak amacıyla bir tutum ölçeği geliştirilmiştir. Araştırma ön uygulama ve asıl uygulama olmak üzere iki basamakta uygulanmıştır. Hazırlanan ölçek, geçerlilik ve güvenilirlik analizlerinin yapılabilmesi için bir ön uygulama ile test edilmiştir. Ön uygulama 2010-2011 eğitim-öğretim yılı güz döneminde öğrenim görmekte olan 12. sınıf öğrencileri (N=83) ile yapılmıştır. Elde edilen verilerden yola çıkılarak tutum ölçeğine son şekli verilmiştir. Asıl uygulama ise aynı eğitim yılının bahar döneminde 12. sınıf öğrencileri (N=314) ile gerçekleştirilmiştir. Uygulama öncesinde öğrencilere ve coğrafya öğretmenlerine araştırma ve tutum ölçeği hakkında bilgi verilmiştir.Araştırmanın son aşamasında öğrencilere uygulanan tutum ölçeği verileri SPSS 17. programı ile çözümlenmiştir. Araştırma sonunda 12. sınıf öğrencilerinin coğrafya dersine yönelik tutumları arasında farklılıklar olduğu ortaya çıkmıştır.Araştırma sonunda;1.Araştırmaya katılan 12. sınıf öğrencilerinden kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre coğrafya dersine yönelik daha olumlu tutuma sahip oldukları,2.Araştırmaya katılan 12. sınıf öğrencilerinden Eşit Ağırlık bölümünde öğrenim gören öğrencilerin diğer bölümlerde öğrenim gören öğrencilere göre coğrafya dersine yönelik daha olumlu tutuma sahip oldukları,3.Araştırmaya katılan 12. sınıf öğrencilerinden meslek lisesinde (imam hatip) öğrenim gören öğrencilerin diğer lise türlerinde öğrenim gören öğrencilere göre coğrafya dersine yönelik daha olumlu tutuma sahip oldukları,4.Araştırmaya katılan 12. sınıf öğrencilerinden babasının eğitim düzeyi ilkokul mezunu olan öğrencilerin diğer öğrencilere göre coğrafya dersine yönelik daha olumlu tutuma sahip oldukları,5.Araştırmaya katılan 12. sınıf öğrencilerinden annesinin eğitim düzeyi ortaokul mezunu olan öğrencilerin diğer öğrencilere göre coğrafya dersine yönelik daha olumlu tutuma sahip oldukları ortaya çıkmıştır.Ayrıca araştırmanın son bölümünde, araştırmanın verilerine dayanarak araştırmacı tarafından önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The objective of this research is to put forward the attitudes of 12th grade students towards Geography lesson. By the help of this research, in addition to identifying of the students? general attitudes towards Geography, other factors which affect those attitudes are analyzed. These factors are as follows; education levels of the parents, the type of the high school to which students attend, the area in which they study and their gender.In this research, descriptive research design which is utilized to reveal by observing the truth existed in the past or still existing is used. In order to put forward the attitudes of the students towards Geography, an attitude scale was developed. The research was conducted in two steps as pre-application and main application. Developed scale was tested by a pre-application in order to be analyzed for validity and reliability. Pre-application was applied to 12th grade students (N=83) who are in fall semester of 2010-2011 academic year. With the help of the data obtained, the attitude scale was given its final form. Main application was applied to the 12th grade students (N=314) who are in spring semester of the same academic year. Students and Geography teachers were informed about the research and the attitude scale before the application.In the final stage of the research, data of conducted attitude scale was analyzed with SPSS 17 programme. At the end of the research, it is revealed that there are differences among the attitudes of 12th grade students towards Geography in general.Furthermore, as a result of the research, it is revealed that the attitudes of 12th grade students towards Geography lesson show differences according to gender, the area in which they study, the type of the high school which they attend to, and education levels of their parents.At the end of the research, results are as follows,1.Among the 12th grade students who participate in the research, girls have more positive attitude towards Geography lesson than boys.2.Among the 12th grade students who participate in the research, students in Turkish-Mathematics class have more positive attitude towards Geography lesson than students in other classes.3.Among the 12th grade students who participate in the research, students in vocational high schools (İmam Hatip High School) have more positive attitude towards geography than students in other types of high schools.4.Among the 12th grade students who participate in the research, students whose fathers graduated from primary school have more positive attitude towards Geography lesson than other students.5.Among the 12th grade students who participate in the research, students whose mothers graduated from secondary school have more positive attitude towards Geography lesson than other students.In addition to these, at the final part of the research, recommendations are made by the researcher based on the research data.