Çevik Kuvvet personelinin stresle başa çıkma tutumları, psikolojik dayanıklılıkları ve iş doyumu düzeyleri
Coping with stress and psychological hardiness on job satisfaction levels among personnels in Riot Squad Department
  1. Tez No: 290671
  2. Yazar: NEŞE KURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞERİFE TERZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İş doyumu, stres, stresle başa çıkma, psikolojik dayanıklılık, polis, job satisfaction, stress, coping with stress, psychological hardiness, police officer
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmada Çevik Kuvvet personelinin stresle başa çıkma tutumları, bir kişilik özelliği olarak psikolojik dayanıklılıkları ve iş doyum düzeyleri incelenmiştir.Araştırmaya Ankara Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet'te görevli 272'si polis memuru, 60'ı rütbeli personel (amir) olmak üzere toplam 332 personel katılmıştır. Veri toplama araçları olarak İş Doyum Ölçeği, Stresle Başa Çıkma Tutumları Envanteri, Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Katsayısı, Çoklu Regresyon Analizi, İlişkisiz Örneklemler için t-Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır.Araştırma sonucunda polislerin iş doyumu düzeylerinin cinsiyet, eğitim durumu, Çevik Kuvvet hizmet süresi değişkenleri açısından anlamlı farklılık göstermediği görülmüştür. Bununla birlikte, rütbeli polislerin iş doyum düzeyleri polis memurlarının iş doyum düzeylerinden; 24 ay ve üzeri mesleki kıdeme sahip polislerin iş doyum düzeyleri 12?23 ay mesleki kıdeme sahip polislerin iş doyum düzeylerinden daha yüksek bulunmuştur.Araştırmada ayrıca iş doyumu düzeyi ile psikolojik dayanıklılık arasında pozitif ve düşük düzeyde bir ilişkinin olduğu; iş doyum düzeyi ile stresle başa çıkma tutumlarından aktif planlama arasında orta düzeyde ve sırasıyla dış yardım arama, kabul-bilişsel yeniden yapılanma, dine sığınma, kaçma-soyutlanma (biyo-kimyasal), kaçma-soyutlama (duygusal-eylemsel) arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur.Araştırmada elde edilen diğer sonuçlar ise psikolojik dayanıklılık, stresle başa çıkma tutumlarından aktif planlama, kaçma-soyutlanma (biyo-kimyasal) değişkenlerini iş doyumunun yordadığıdır. Buna karşın dış yardım arama, dine sığınma, kaçma-soyutlama (duygusal-eylemsel), kabul-bilişsel yeniden yapılanmanın iş doyum düzeyini yordamadığı görülmüştür. Psikolojik dayanıklılık ve stresle başa çıkma tutumları birlikte iş doyumu varyansının % 22'sini açıklamaktadır.Araştırmada elde edilen bulgular ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, attitude toward coping with stres, psychological hardiness and job satisfaction among police officers who are employed in Riot Squad Department of Ankara was examined.332 personnel consisting of 272 police officers and 60 high-ranking personnels who are employed in In Rıot Squad Department of Ankara participated in the study. The assessment instrument used were: Job Satisfaction Inventory, Attitude toward Coping with Stress Inventory, Psychological Hardiness Scale, and Demographic Information Form. In the analysis of data used in the study, Pearson Product Moment Correlation Coefficient, Multiple Regression Analysis, Independent Samples t-test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA) were performed.Results of the study indicated that there was no significant difference among the job satisfaction levels of police officers in terms of gender, education level, tenure in In Rıot Squad Department. It was also found that high-ranking personnel have higher job satisfaction level than police officers?; Police officers who have 24 months and more seniority have higher job satisfaction level than those having 12 to 13 months seniority.Moreover, results revealed that there was a positive low level relationship between job satisfaction level and psychological hardiness. In addition, a moderate relationship between job satisfaction level and active planning dimension of coping with stres attitude was found. Besides, a low relationship between job satisfaction and respectively looking for outside help, acceptance-cognitive restructuring, taking refuge in religion, escape-isolation (emotional-operational) was found.Furthermore, the other findings of the study showed that job satisfaction predicts psychological hardiness, active planning dimension of coping with stress attitude, and escape-isolation (bio-chemical) variables. On the other hand, it was demonstrated that looking for outside help, taking refuge in religion, escape-isolation (emotional-operational) were not predicted by job satisfaction. Psychological hardiness and coping with the attitudes of job satisfaction explains 22% of the variance.The findings of the present study were discussed in the light of the related literature.