Yöneticilerin liderlik özelliklerinin çalışanların motivasyonu ve performansı üzerindeki etkileri: Kamu ve özel hastanelerinde bir uygulama
The effects of leadership characteristics of the executives on the employees? motivation and performance: A study of public and private hospitals
- Tez No: 290672
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAŞİM ÖZÜDOĞRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, motivasyon, performans, Leadership, motivation, performance
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Teknolojik gelişmelerin hız kazandığı ve büyük rekabetin yaşandığı günümüzde, yöneticilerin işletmenin hedeflerine ulaşabilmesinde önemli rolleri vardır. Bunu sağlamak için yöneticilerin liderlik özelliklerine sahip kişiler olması ve çalışanların motivasyon ve performansına önem vermeleri gerekmektedir. Bu araştırmanın amacı, yöneticilerin liderlik özelliklerinin çalışanların motivasyonu ve performansı üzerinde etkisi olup olmadığını araştırmaktır.Tezde liderlik ile ilgili tanımlar, liderlik yaklaşımları, lider ve yönetici arasındaki farklar, klasik ve modern liderlik kuramları ele alınırken; motivasyonun tanımı ve önemi, motivasyon araçları ve teorileri, performansın tanımı ve önemi, performans yönetimi ve motivasyon ile olan ilişkisi ve çalışanlar açısından önemi irdelenmiştir. Uygulamada anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 40 kamu ve 26 özel olmak üzere toplam 66 hastanenin çalışanları oluşturmaktadır Örneklem grubu olarak, 7'si özel, 5'i kamu hastanesinden olmak üzere 340 kişi seçilmiştir. Çalışmada yer alan analizler için SPSS 19.0 paket programı kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, yöneticilerin liderlik özelliklerinin çalışanların motivasyonunu ve performansını etkilediği görülmüştür. Yöneticilerin sergiledikleri liderlik özellikleri arttıkça çalışanların motivasyonun da arttığı görülmüştür. Yöneticilerin liderliği ile çalışanların performansı arasında aynı yönlü güçlü bir ilişkinin olduğu, çalışanların motivasyonundaki artış ile yüksek performans göstermeleri arasında bir ilişki olduğu hipotezi doğrulanmıştır. Hastanelerin kamu ya da özel hastane olması koşulunda liderliğin, çalışan motivasyonu ve performansında farklılık göstermediği görülmüştür. Tez çalışmasında ortaya konulan hipotezlerin doğruluğu ispatlanmıştır. Bulgular doğrultusunda, hastane yönetiminin liderlik eğitimi almaları önerilmektedir. Yöneticilerin, çalışanların eğitim düzeylerini dikkate alarak yaklaşım göstermeleri durumunda iletişim artacaktır. Çalışan ücretlerinde artış sağlandığı takdirde motivasyonda büyük ölçüde artış olacaktır ve performansın yükselmesi de sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Executives have important roles on managements to reach their targets in nowadays, where huge contentions are happening and technological developments are growing up rapidly. To obtain this, executives should have leadership characteristics and should care on the motivation and performance of the employee. The purpose of this research is to questionaire the existance of motivation and performance effect of the leadership characteristics on the executives.In this thesis, the definitions of leadership, the approachs to leadership, the distincion of leader and manager, classic and modern leadership conceptions are argued while, the definition and importance of motivation, the tools and theories of motivation, the definition and severity of performance, the management of performance and its relation with motivation are explicated, considerating from the employees? significance point of view.Questionnaire method has used in the study. The universe of the research based on 40 public, 26 private as in total 66 hospital?s eployee. For group case model, 340 person was choosed from 7 private and 5 public hospital. SPSS 19.0 program was used for analysis in the study. In the conclusion of the research, it was observed that the leadership characteristics of the executives effects the motivation and performance of the employees. Performing leadership increase enabled the increase of motivation of the employees. The hypothesis was confirmed as there is strong one way correct relationship between leadership of the executives and the employees performing high performance. It was observed that under conditions of the hospitals being public or private, leadership does not differeniate the motivation and performance of the employees. The study claims the hypothesis of the thesis is true. According to the findings it is suggested for the hospital management to take leadership education. Under the conditions of considering the educational level of the employees for the leaders, shall grow up the intercommunication. In case of providing increase for the income of the employees, there will be mosty an increase in motivation and the increase of the performance will be obtained.