Biyoloji eğitiminde toplumbilimsel konuların öğrenilmesinde argümantasyon tabanlı öğrenme sürecinin etkisi
The effect of the argumentation ? based learnings in terms socioscientific issues in biology education
- Tez No: 290670
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Argümantasyon Tabanlı Öğrenme Süreci, Toplumbilimsel Konular, Çevre Eğitimi, Biyolojik Çeşitlilik ve Önemi, The Process of Argumentation ? Based Learning, Socioscientific Issues, Environment Education, Biologic Diversity and Its Importance
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada toplumbilimsel konuların öğrenilmesinde argümantasyon tabanlı öğrenme sürecinin etkileri araştırılmıştır. Araştırma biyoloji öğretmen adaylarıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nitel ve nicel olmak üzere karma metot kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda ön test ? son test kontrol grupsuz yarı deneysel model kullanılmıştır.Araştırmada argümantasyon tabanlı etkinlikler, toplumbilimsel bir konu olan biyolojik çeşitlilik ve önemi üzerine uygulanmıştır. Bu konuda hazırlanan başarı testi etkinlikler öncesinde ve sonrasında şans (random) yöntemiyle seçilen deney grubuna uygulanmıştır. Ön test ve son test verilerinin bağımlı gruplar t testi ile analizi sonucunda son test lehine anlamlı fark olduğu belirlenmiştir. Bu durum biyolojik çeşitlilik ve önemi konusunun öğrenilmesinde argümantasyon tabanlı öğrenme sürecinin etkili olduğu şeklinde yorumlanmaktadır.Araştırmanın nitel boyutunu ise araştırmacı tarafından hazırlanan etik ikilemlere dayalı senaryolarla, deney grubundan şans (random) yöntemiyle seçilen 7 öğretmen adayı ile gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmeler oluşturmaktadır. Yarı yapılandırılmış görüşmelerin değerlendirilmesinde argümantasyon kalitesi rubriğinden yararlanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşmeler argümantasyon tabanlı öğrenme etkinliklerinin öncesinde ve sonrasında gerçekleştirilmiş olup elde edilen verilerin bağımlı gruplar t testi ile analizi sonucunda son görüşme lehine anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of the argumentation ? based learning process in terms of learning socioscientific issues is investigated. Investigation is performed with teacher candidates of Biology education. A mixed method that includes both qualitative and quantitative processes of data collecting is used. The quantitative dimension of this study the model of pre ? test, post test without control group is used.In this study, the argumentation based activities are applied over the issue of biologic diversity that is a socioscientific issue. The test is prepared in this issue of success is applied to investigation group that is designated after and before the activities by investigator. It is concluded via t ? test analysis there is a statistically difference that in favor of post test between the post test data of dependent group and pre ? test group. This case is interpreted as the process of argumentation based learning is efficient in the context of learning biologic diversity and its importance.The quantitative dimension of this study is composed of the interviews that is semi ? constructed and is done with 7 candidates of teachers who are choosen by random method from the experiment group. The evaluation of these semi ? constructed interviews, the argumentation quality rubric is used.Semi ? constructed interviews are done before and after argumentation ? based learning activities and the data which are obtained by the result of the dependent group t ? test analysis is determined as a significant difference in favor of the final test.