Örgütsel adalet ile iş doyumu arasındaki ilişki: Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü örneği
The relationship between organizational justice perceptions and job satisfaction: The sample of General Directorate of Educational Technologies
- Tez No: 290677
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERUDUN SEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel adalet, prosedürel adalet, etkileşimsel adalet, dağıtımsal adalet, iş doyumu, içsel doyum, dışsal doyum, Organizational justice, distributive justice, procedural justice, interactional justice, job satisfaction, intrinsic satisfaction, extrinsic satisfaction
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın amacı, örgütsel adalet algıları ile iş doyumu arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmaya Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nde çalışan 412 personel katılmıştır. Örgütsel adalet algıları ve iş doyumlarını belirlemek üzere ilişkisel bir çalışma modelinde tasarlanan bu araştırmada, örgütsel adalet algılarının ölçülmesi için Moorman (1991) tarafından tasarlanan 18 maddelik ölçek kullanılmıştır. Bu ölçek örgütsel adalet algısını üç boyutta (prosedürel, etkileşimsel ve dağıtımsal) ele almaktadır. Katılımcıların iş doyumlarını ölçmek için de Weiss, Dawis, England ve Lofguist (1967) tarafından geliştirilen Minnesota İş Doyumu Ölçeği (Minnesota Satisfaction Questionnaire - MSQ) kullanılmıştır. Ölçek iş doyumunu içsel doyum ve dışsal doyum olmak üzere iki boyutta ele almaktadır.Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların örgütsel adalet algıları ile iş doyumu arasında pozitif yönde bir ilişki vardır. Prosedürel adalet ve etkileşimsel adalet değişkenlerinin içsel ve dışsal doyum puanlarının açıklanmasında anlamlı yordayıcılar oldukları görülmektedir. Çalışanların prosedürel ve etkileşimsel adalet algılarının iş doyumu üzerinde dağıtım adaletinden daha yüksek bir ilişki düzeyine sahip olduğu saptanmıştır. Bayan çalışanların içsel ve dışsal doyum düzeylerinin erkeklere oranla daha yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca, katılımcıların içsel ve dışsal doyum düzeyleri hizmet yılına bağlı olarak anlamlı farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is investigate the relationships between organizational justice perceptions and job satisfaction. A total of 412 employees who work in General Directorate of Educational Technologies of Ministry of National Education participated in this study. This correlational study used a scale with 18 items developed by Moorman (1991) in order to measure the organizational justice perceptions. This scale has three dimensions: distributive, procedural and interactional justice. To assess the participant?s job satisfaction, a 20 ? item scale, Minnesota Job Satisfaction Questionnaire (MSQ), developed by Weiss, Dawis, England and Lofguist (1967) was used. This scale involves two dimensions as intrinsic and extrinsic satisfaction.According to the results of the research, there were positive relationships between organizational justice perceptions and the job satisfaction of the participants. Procedural justice and interactional justice were significant predictors in explaining intrinsic and extrinsic satisfaction. Especially, result revealed that procedural and interactional justice had stronger relationships with job satisfaction than distributive justice. Results showed that female participants have more likeyly to experience intrinsic and extrinsic satisfaction than males. In addition to, intrinsic and extrinsic satisfaction varied depending on the variable of seniority.