Akademisyenlerin maruz kaldıkları psikolojik şiddet ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki kamu ve vakıf üniversitelerinde bir araştırma
Organizational commitment to the relationship between psychological violence scholars are exposed to public and the research foundation universities
- Tez No: 290699
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik şiddet, duygusal bağlılık, devamlılık bağlılığı, normatif bağlılık, Psychlogical violence, emotional commitment, continuance commitment, normative commitment
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Büro Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Araştırmada akademisyenlerin maruz kaldıkları psikolojik şiddetin (mobbing), örgütsel bağlılıkları üzerindeki etkisinin ne düzeyde olduğu ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.Araştırma kapsamında Türkiye'de ki kamu ve vakıf üniversiteleri çalışmanın uygulama alanını oluşturmuştur. Türkiye'de üniversitelerin yoğunlaştığı Ankara, İstanbul, İzmir ve Eskişehir illeri araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Araştırmada evrenin tümüne ulaşılmasında bir takım engeller olduğu için örneklem alınmıştır.Araştırmada problemi açıklamaya yönelik kamu ve vakıf üniversitelerindeki 408 akademisyene uygulanan psikolojik şiddet ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki, anket sorularına verilen cevaplardan elde edilen verilerle analiz edilmiştir. Çalışmada iki ölçek kullanılmıştır. Birincisi, Heinz Leymann (1993) tarafından belirlenen 5 gruptan oluşan psikolojik şiddet tipolojisinden faydalanılarak geliştirilen psikolojik şiddet davranışları, nedenleri, etkileri ve tepkileri belirlemeye yönelik olarak hazırlanan psikolojik şiddet ölçeğidir. İkincisi ise Meyer ve Allen (1991) tarafından geliştirilmiş; duygusal, normatif ve devam bağlılığı olarak sınıflandırılan örgütsel bağlılık ölçeğidir.Araştırmanın sonucunda vakıf üniversitelerinde çalışan akademisyenlerin kamu üniversitelerinde çalışan akademisyenlere göre psikolojik şiddete daha fazla maruz kaldıkları ve her iki kurum türünde de duygusal bağlılık boyutunun en yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Psikolojik şiddet ile duygusal ve normatif bağlılık arasında anlamlı bir ilişki bulunmasına karşın devamlılık bağlılığı arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate the effect of psychlogical violence (mobbing) on organizational commitment. The study covers the public and private universities in Turkey. However, since its hard to reach to all the universities, I used a sample of universities located in Ankara, İstanbul, İzmir and Eskişehir.The effect of mobbing on organizational commitment is analysed using the surveys applied to 408 academicians in public and private universities. Two scales are employed in the study. The first one is Heinz Leymann (1993) scale which is developed to define the causes, reasons and effects of psychlogical violence using 5 groups. The second one is Meyer and Allen (1991) scale which is classified as emotional, normative and continuance commitment.According to the results of the study, academicians that are working in private universities are facing up with the psychlogical violence more than the ones working in public universities. In both type of universities, the size of the emotional commitment is found to be the highest. While there exists a significant relationship between psychlogical violence and emotional and normative commiments, no relationship is found between the mobbing and continuance commitment.