Mutfak turizminin destinasyon pazarlamasındaki önemi
The importance of culinary tourism in destination marketing
- Tez No: 290720
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ YAYLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turist, Destinasyon Pazarlaması, Türk Mutfağı, Mutfak Turizmi, Tourist, Destination Marketing, Turkish Culinary, Culinary Tourism
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Araştırmada, mutfak turizminin destinasyon pazarlamasındaki önemi turistlerin görüşleri göz önünde bulundurularak belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada genel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan turistlere araştırmanın amaçları doğrultusunda bilgi toplamak amacıyla anket uygulanmıştır. Anketin birinci bölümünde, turistlerin demografik özelliklerine yönelik sorular yer almaktadır. İkinci bölümünde ise, mutfak turizmi ve destinasyon seçimi görüşlerini belirleyebilmek için, mutfak turizmi ve destinasyon pazarlaması ilişkisini ortaya koymak üzere Rand ve Heath (2006) tarafından Güney Afrika'da oluşturulmuş bir çalışma ile Okumuş Fevzi, Okumuş Bendegül ve Mckercher (2005) tarafından Tourism Management dergisinde yayınlanmış Türk mutfağının etkinliği üzerine çalışmalardan esinlenerek hazırlanan ve 15 sorudan oluşan bir anket kullanılmıştır.Araştırmanın evrenini, 2010 yılı Ağustos ?Ekim aylarında Aydın iline bağlı Kuşadası ilçesine gelen turistler oluşturmaktadır. Evrenden tesadüfî örneklem yöntemiyle seçilen 232 kişi ise araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Bu turistlerden ölçek yöntemi ile bilgiler toplanmış ve SPSS 15 programı yardımı ile değerlendirilmiştir.Araştırmaya katılanların cevapları incelendiğinde genel olarak Türk Mutfağı'nı beğendikleri ancak Kuşadası destinasyonunu tercih etme faktörleri incelendiğinde ilk sırada sosyal hayat faktörünün geldiği sonucu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the research is to detect the effects of culinary tourism to destination marketing on the basis of Kuşadası sample as taking the opinions of tourists into consideration related with it. General scanning method was used in the research., questions for the demographic characteristics of tourists are in the first part of the survey. As a scale, with a study done in South Africa (Rand and Heath 2006) and published in the Journal of Tourism Management(Okumuş Fevzi, Okumuş Bendegül ve Mckercher 2005) which is prepared on the effectiveness of Turkish cuisine of a scale consisting of 15 questions was used as "measuring the inventory?.The tourists who came to Kuşadası province in date of August - October 2010 form the population of the research. 232 tourists, selected among the population through random sampling method, form the sample of the research. The data were collected from these tourists through questionnaire method and evaluated by means of SPSS 15 program.Analyzing the answers of the participants, generally the Turkish Cuisine has emerged but to examined the factors to prefer Kuşadası, factor of social life that has emerged as a result of the first order.